“O telenovelă socialistă” de Doru Pop

mart. 31st, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 1 aprilie 2013, ora 18:30, la Librăria Book Corner din Cluj va avea loc lansarea romanului “O telenovelă socialistă” de Doru Pop, Editura Cartea Românească. Vor vorbi despre carte: Alex Goldiş, Andrei Simuţ şi Claudiu Turcuş.

O telenovelă socialistă” este scrisă la persoana întâi, cu un autenticism aproape sălbatic. Volumul acoperă douăzeci de ani din comunism, de la începutul anilor ’70 până în 1989. Sub pretextul unei ultime scrisori a tatălui către fiu, se reconstituie copilăria şi adolescenţa în România comunistă, din fragmente reale şi imaginate obligate să completeze un puzzle al memoriei pierdute. Pe fondul unei poveşti de familie construite deopotrivă cu umor şi tristeţe, un fiu creşte trecând prin toate fazele tragicomice ale luptei cu un tată, fie el biologic, vitreg, simbolic, ideologic, prezent sau absent. Pe măsură ce se derulează isprăvile „băiatului de aur”, luciul idealizant al clişeelor despre familie, prietenie, iubire plesneşte, decojind miezul dur al unei conştiinţe fără iluzii.

Cartea lui Doru Pop poate fi încadrată, la prima vedere, în categoria autobiografiilor ficţionale. Dar ea reprezintă mult mai mult decât atât: construcţia din fraze laconice şi modificarea argumentaţiei narative, gândite pentru a reflecta „îngroşarea” vocii copilului de la primele semne ale conştiinţei până la maturizare, diversitatea caracterelor, colecţia impresionantă de folclor urban, aerul proaspăt respirat de fiecare scenă şi o memorie prodigioasă transformă acest debut în bildungsromanul unei întregi generaţii.” (editorii)

Doru Pop (n. 3 mai 1970, Baia Mare) este conferenţiar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. A absolvit Liceul de Filologie-Istorie din Oradea (1988) şi Facultatea de Litere din Cluj-Napoca (1994). În 2002 a obţinut masteratul în jurnalism şi comunicare la Universitatea Chapel Hill, Carolina de Nord, iar în 2003 doctoratul în filosofie, cu o teză despre filosofia culturii vizuale, la Universitatea „Babeş-Bolyai”. A fost bursier Fulbright şi Ron Brown (1995-1996, 2000-2002) şi a predat un curs despre filmul românesc la Bard College, New York (2012). A publicat volume de studii şi eseuri: Alegerile naibiiFals tratat despre metehnele imaginarului politic autohton (2007), Ochiul şi corpul. Modern şi postmodern în filosofia culturii vizuale (2005), 911Ziua în care a murit democraţia (2003), Mass media şi democraţia (Polirom, 2001), Mass media şi politica (2000), Obsesii sociale (1998) şi un volum de povestiri pentru copii: Poveştile bunicuţei Nana (2003); a tradus Giovanni Sartori, Teoria democraţiei reinterpretată (Polirom, 1999), a colaborat la volume colective şi scrie comentarii politice, cronică literară şi eseu pentru o serie de reviste literare româneşti.

Număr de vizualizări :1394


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro