spot_img

Lansarea “Romanian Book Review” şi semnarea acordului de parteneriat ICR – AMPT

Marţi, 19 februarie 2013, ora 13:00, în sala de conferinţe a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti) a avut loc un dublu eveniment: semnarea acordului de parteneriat între ICR şi Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, precum şi lansarea primului număr al revistei editate de ICR, intitulată Romanian Book Review”, publicaţie lunară, în limba engleză, cu un tiraj de 1000 de exemplare, difuzat gratuit prin rețeaua filialelor ICR din străinătate.

Primul moment al evenimentului a fost deschis de domnul Horia Gârbea, vicepreşedinte al ICR, care a precizat importanţa semnării acordului de parteneriat, un protocol între Institutul Cultural Român (reprezentat de profesor doctor Andrei Marga) şi Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Generale a Bucureştiului (reprezentată de directorul general Traian Radu Negrei, manager AMPT).

“Este un moment foarte important şi emoţionant pentru noi, fiind pentru prima dată când ICR – care numără chiar în consiliul său de conducere distinşi arhitecţi, distinşi edili care întotdeauna şi-au făcut auzită vocea în sprijinul patrimoniului bucureştean – realizează un parteneriar cu Primăria în acest important domeniu.”, a spus Horia Gârbea.

“Etalarea valorilor internaţionalizabile

“Suntem bucuroşi să semnăm un astfel de acord de cooperare. Desigur, ICR în ultima vreme a speriat un pic, i-a speriat pe cei care se ocupă de cultură, de reţelele consacrate. S-a creat impresia că noi vrem să ocupăm viaţa culturală internă. Vreau să precizez că nu asta dorim, aceasta intră în competenţa şi obligaţia altor instituţii, cum ar fi Ministerul Culturii. Dar, trebuie să fim cu toţii lucizi: prestigiul culturii româneşti se creează începând cu interiorul ţării. Evident, misiunea noastră va rămâne aceeaşi, de a promova prestigiul României în afară. Când spun că prestigiul se creează începând cu interiorul ţării, am în vedere în primul rând patrimoniul acestei ţări – monumente, arhitectură, personalităţi ale culturii. Ţara noastră a făcut prea puţine pentru a etala sub aspect urbanistic, arhitectural, faptul că au trăit oameni importanţi pe aceste meleaguri.”, a spus Andrei Marga.

“Colaborarea Primăriei Generale a Capitalei cu ICR a mai existat, fără un cadru instituţional, cum este un protocol de colaborare, în condiţiile în care avem deschiderea de a sprijini toate instituţiile centrale ale statului care pot contribui la crearea unei imagini reale a Capitalei.”, a spus Traian Radu Negrei.

Lansarea “Romanian Book Review” (RBR)

“Aceasta este prima publicaţie periodică apărută la ICR după schimbarea de subordonare şi de echipă, care a avut loc la mijlocul lunii septembrie 2012. Această revistă a fost una dintre primele iniţiative ale domnului Andrei Marga. Este firesc să edităm o revistă românească în care să fie prezentată, într-o limbă de circulaţie, producţia editorială din România, accesibilă unui public cât mai larg, potenţialilor traducători sau editori străini.”, a spus Horia Gârbea.

“Ne dorim să promovăm cărţile reprezentative care apar, pe mai multe domenii, pentru a oferi un întreg spectru asupra culturii din ţara noastră. (…) Revista ajunge în exterior, la ICR-urile din afară. Problema care rămâne este aceea de a alimenta bibliotecile de referinţă din lume. Tema principală la care încă ne gândim este: cum putem pune în relief cultura română, care a avut momente excepţionale dar şi sincope.”, a spus Andrei Marga.

“În mod programatic, această revistă se pune în serviciul culturii române scrise, fără a ocoli autori, supremul orgoliu fiind o cuprindere cât mai apropiată de imaginea reală a culturii române scrise. Foarte puţine texte din această revistă poartă o semnătură. Ehipa redacţională a decis să facă practic o muncă “anonimă” pentru că importantă nu este afirmarea cuiva, ci promovarea cărţii româneşti.”, a spus Gelu Negrea.

Andra Rotaru

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508