Balerinul Valentin Stoica, în rolul principal masculin din ”Don Quijote”, pe scena ONB

feb. 25th, 2013 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 27 februarie 2013, de la ora 19.00, pe scena Operei Naționale București, Valentin Stoica va debuta în rolul principal masculin, Basil, din baletul ”Don Quijote” de Ludwig Minkus, o lucrare clasică, îndrăgită de iubitorii genului.

„Aştept de ceva vreme rolul Basil din Don Quijote – este o mare provocare atât din punct de vedere tehnic, cât şi artistic. Rolul presupune atât maturitate artistică, cât şi naturaleţe, un anume mod de a înţelege viaţa, prima iubire, idealul feminin, bucuria de a trăi, umanitatea. Pe plan artistic, rolul Basil se încadrează unui stil bine definit, unul temperamental, tăios, uşor fragmentat, un stil spaniol transformat prin prisma execuţiei elementelor clasice; există un rafinament aparte, dar şi o libertate de exprimare interpretativă care oferă rolului sarea şi piperul”, a declarat Valentin Stoica.

La doar 25 de ani, Valentin Stoica a interpretat roluri în cele mai iubite și apreciate balete: Ali din Corsarul de Adolphe Ch. Adam (adaptarea coregrafică: Vasili Medvedev); Siegfried din Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski (adaptarea coregrafică: Gheorghe Iancu); Albert din Giselle de Adolphe Ch. Adam (regia şi adaptarea coregrafică: Mihai Babuşka); Solor din Baiadera de Ludwig Minkus (adaptarea coregrafică: Valerii Kovtun); Desirée din Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ilici Ceaikovski (coregrafia: Alexa Mezincescu). Figurează, de asemenea, cu roluri importante în spectacole de balet neoclasic şi contemporan Serenada (coregrafia: George Balanchine), respectiv Tango. Radio and Juliet (coregrafia: Edward Clug).

Inspirat de romanul lui Cervantes,  producţia baletului Don Quijote la Bucureşti este rezultatul unei colaborări internaţionale: montarea este preluată de la teatrul liric din Karlsruhe (Germania), iar regia şi adaptarea coregrafică după versiunea clasică (Marius Petipa, Alexandr Gorski) a fost concepută de coregraful ceh Jaroslav Slavický.

Don Quijote de Ludwig Minkus

Miercuri, 27 februrie, ora 19.00 – Sala Mare ONB

Libretul de Marius Petipa, după Cervantes

Dirijor: Ciprian Teodoraşcu
Coregrafia: Marius Petipa, Alexandr Gorski

Regia şi adaptarea coregrafică: Jaroslav Slavický
Scenografia: Josef Jelinek

Distribuția:

Kitri – Mihaela Soare

Basil – Valentin Stoica (debut)

Don Quijote – Antonel Oprescu

Sancho Panza – Mircea Ioniţă

Mercedes – Andra Ionete

Espado – Bogdan Cănilă

Camacho – Lucas Campbell

Lorenzo – Cătălin Caracaş

Juanita – Noellie Coutisson

Piquilla – Marina Minoiu

Zâna pădurii – Rin Okuno (debut)

Amoraşul – Oana Popescu-Babuşka

Solişti dans ţigănesc – Camelia Soare, Ionuţ Arteni

Cârciumăreasa – Cristina Mitu

Număr de vizualizări :1375


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro