”Ante mare, undae/Înaintea mării, apele” de Feleki István

feb. 13th, 2013 | By | Category: Postcard

Joi, 14 februarie 2013, de la ora 18:00, la Galeria Quadro din Cluj (str. Napoca nr. 2–4, etaj I, 64), va avea loc prezentarea de carte și vernisajul expoziţiei de fotografie Ante mare, undae/Înaintea mării, apele” de Feleki István. Prezintă: criticul de artă şi scriitorul Pavel Şuşară. Expoziţia poate fi vizitată între 15 februarie și 8 martie 2013. Program: luni-vineri, între orele 11.00–14.00 şi 15.00–19.00. Cartea lui  Feleki István este nominalizată la Premiul Cărţii de Fotografie al Salonului de Fotografie de la Strasbourg în 2013.

„Gândind existenţa şi Cosmosul din perspectivă magico-simbolică, Feleki István îşi întemeiază întregul discurs pe ideea clivajului, a ruperii întregului, după expulzarea omului din Paradis şi consecutiva cădere în lume şi în istorie, iar efortul său este unul revelator şi recuperator. Aşa cum jumătăţile symbolon-ului, prin punerea cap la cap, întregeau obiectul şi refăceau armonia spirituală a începuturilor, cele două registre pe verticală din fotografiile lui Feleki recompun unitatea iniţială, paradisiacă, a mundanului cu celestul, între cele două registre nefiind vorba de oglindire mecanică, ci, în mod fundamental, de armonia şi întregirea spirituală, conform celebrei afirmaţii „precum în cer, aşa şi în pămînt”. (…)
Materia şi spiritul, ziua şi noaptea, lumina şi întunericul, pămîntul şi cerul, viaţa şi moartea şi, pînă la urmă, muzica şi vîntul, cu care citeşti o poezie sau rătăceşti printre stele, cu care trăieşti fiecare clipă cu miracolul său subînţeles.
Fotografia lui Feleki István este un hublou, o fereastră deschisă, un mediu pur şi transparent prin care toate acestea se pot vedea: cine are ochi de văzut, să vadă!” (Pavel Şuşară)

Număr de vizualizări :1287


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro