“O aniversare cu prieteni” de Gheorghe Stroe

feb. 25th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 27 februarie 2013, de la ora 13.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, va avea loc lansarea volumului ”O aniversare cu prieteni” de Gheorghe Stroe, Editura Tracus Arte. Invitați: Victoria Milescu, Horia Gârbea și Florea Burtan. Amfitrion: Ion Cristescu.

”De când l-am cunoscut și i-am citit primele texte, și nu sunt puțini ani de atunci, am fost convins că Gheorghe Stroe este un prozator pur-sânge. Fiind un bun teoretician și un autor de interpretări critice pertinente, de un scrupul al lecturii vecin cu mania, prozatorul aplică sieși analizele sale minuțioase. De aceea, fiecare povestire este în mod vizibil rezultatul unei cumpăniri îndelungate. Gheorghe Stroe este un ceasornicar al prozei (am în vedere și impecabila povestire „Vacheron Constantin”) înainte de a fi, la propriu, un pasionat al orologeriei. Fiecare angrenaj al acțiunii, toate arcurile personajelor trebuie să concure pentru ca mașinăria să arate ora exactă. Implacabil, lucrul acesta se produce pentru că autorul are o grijă amarnică a detaliilor.

Aparent, stilul lipsește. Narațiunea curge clară, fie că e la persoana întâi, a treia sau chiar a doua, indiferentă la eventualul absurd al situației. Odată ce acceptăm premisa, la modul kafkian, mecanismul funcționează fără greș. Tâlcurile și umorul sunt întotdeauna implicite, mai mult decât discrete. La suprafață ne vom întâlni cu masca seriozității perfecte, ridicolele și pateticele personaje sunt luate tocmai cum le place lor să apară și cum, de fapt, ar trebui luate în seamă de ceilalți – mă gândesc anume la ”Speranța bătrânului judecător”. Nu numai prin profesiunea unui personaj această povestire ne face să bănuim că elvețianul, ca și conaționalul său Hermann Hesse, se află printre preferații, poate chiar mentorii lui Gheorghe Stroe.

Într-un peisaj foarte divers al prozei noastre de azi, care nu duce lipsă de valori, unele insuficient recunoscute, profesorul francofil și ceasornicarul amator din Roșiori își poate revendica, mai ales prin volumul de față, un loc de onoare.” – Horia Gârbea

Număr de vizualizări :1565


One Comment to ““O aniversare cu prieteni” de Gheorghe Stroe”

  1. Rodian Drăgoi spune:

    Calde felicitări şi mult succes, Gheorghe Stroe !

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro