“Meridianele prozei” de Rodica Grigore

feb. 18th, 2013 | By | Category: Eveniment

De curând, la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă a apărut volumul “Meridianele prozei” de Rodica Grigore. “Volumul acesta cuprinde eseuri dedicate mai multor prozatori a căror operă a reprezentat pentru mine o preocupare constantă. Desigur, cel mai dificil este, în cazul oricărei cărţi, demersul autorului de a-şi explica alegerile ori de a justifica structura sau organizarea materialului. Sunt convinsă şi acum, aşa cum am fost întotdeauna, de faptul că o carte se prezintă cel mai bine singură, semnificând şi o fereastră deschisă: către meridianele prozei, de astă dată. Pentru ca, la sfârşitul lecturii, cititorul să aibă (şi) o altă perspectivă asupra unor texte menite a fixa pe o imaginară hartă propriile mele drumuri prin bibliotecă.” (Rodica Grigore)

“Cel mai dificil este, cred, în cazul oricărei cărți, demersul autorului de a‐şi explica alegerile ori de a justifica structura sau organizarea materialului. De aceea, n‐am să  încerc să  caut explicații ori să ofer motive de un fel sau altul: ele pot fi mereu găsite şi nuanțate, rămânând mai mult sau mai puțin convingătoare. În ceea ce mă priveşte, sunt convinsă şi acum, aşa cum am fost întotdeauna, de faptul că o carte se prezintă  cel mai bine singură, semnificând şi o fereastră deschisă: către meridianele prozei, de astă  dată. Pentru ca cititorul să aibă (şi) o altă perspectivă asupra unor texte menite a fixa pe o imaginară hartă propriile mele drumuri prin bibliotecă. Volumul acesta cuprinde eseuri dedicate mai multor prozatori a căror operă a reprezentat pentru mine o preocupare constantă. Materialul este împărțit în trei secțiuni, din dorința unei grupări tematice şi, în parte, cronologice. Astfel, cea dintâi, Exerciții de (re)lectură, are în vedere câteva nume mari ale literaturii, de la Miguel de Cervantes, concepția sa asupra adevărului ficțiunii şi complicata istorie a falsului Don Quijote, la Nathaniel Hawthorne, James Joyce, Virginia Woolf ori Hermann Hesse, propunând recitirea unor texte consacrate. Incursiuni în lumea literară ibero‐americană, cea de‐a doua parte, abordează  creațiile mai multor scriitori din acest fascinant univers (de pildă, Carlos Fuentes, Roberto Bolaño sau José Donoso), pentru a descoperi sensurile unor romane sau povestiri privite prea adesea doar din perspectiva raportării la formula realismului magic. Exotism, experiment narativ şi ficțiuni identitare în proza contemporană, a treia secțiune a acestor Meridiane, evaluează  implicațiile pe care exotismul  şi experimentele la nivelul structurii narative le au asupra prozei zilelor noastre, dar  şi semnificațiile pe care, în acest context, le pot primi jocurile cu subtilele mecanisme ale rememorării ori construirea unor ficțiuni identitare. De aceea, autorii prezenți aici sunt, printre alții, Naghib Mahfuz, Amos Oz, Ismail Kadare, Patrick Süskind sau Yasushi Inoue.

„Pentru mine, a scrie, şi includ aici şi ceea ce primeşte, în general, numele de literatură, este în primul rând un joc”, spunea Guillermo Cabrera Infante, unul dintre scriitorii asupra cărora m‐am oprit în aceste pagini. Recitind eseurile din care este compus acest volum, îmi spun că, dintr‐un punct de vedere, reprezintă  şi ele, fiecare în parte  şi toate laolaltă, un joc – serios, desigur – la capătul căruia, parcurgând meridianele prozei, am putea deschide încă o fereastră înspre ceilalți, tocmai pentru a ne înțelege mai bine pe noi înşine. “ (Rodica Grigore)

Număr de vizualizări :2149


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro