“Les Voyages ou l’ailleurs du théâtre” – omagiu adus lui George Banu de Universitatea Sorbona –

feb. 24th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 25 februarie 2013, ora 18:00, Institutul Național de Istorie a Artei (l’Institut National de l’Histoire de l’Art) găzduiește lansarea unei cărţi-omagiu dedicată reputatului eseist și specialist în teatrologie George Banu. Volumul poartă titlul “Les Voyages ou l’ailleurs du théâtre” (Călătoriile sau orizontul teatrului) şi a fost editat de Universitatea Sorbonne Nouvelle III prin Institutul de Cercetări în Studii Teatrale (l’Institut de Recherches en Études Théâtrales).

Catherine Naugrette reunește, în “Les Voyages ou l’ailleurs du théâtre”, eseuri și mărturii, desene originale – invitații la călătorii între real și imaginar. Între plecare și întoarcere are loc descoperirea altor teatre care dăruiesc și primesc experiențe diferite. În fond, se petrece o transformare magică de lărgire a orizontului.

Francez de origine română, George Banu este profesor de rang ʽAʼ, specialitatea studii teatrale, la Sorbonne Nouvelle din Paris. Redactor-șef al revistei ʽAlternative teatraleʼ (Alternatives théâtrales), președinte de onoare al ʽAsociației Internaționale a Criticilor de Teatruʼ, George Banu a ținut să aibă o „prezență afirmativă“ în teatru: „spectacolele care nu-mi plac, nu mă interesează; nu îmi pierd timpul să le distrug.“

Autoritate necontestată, George Banu a primit de cinci ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru din Franța. Cărţile sale vorbesc despre bucuria de a vedea teatru. Uneori, teatrul poate fi un „substitut al vieții“ care te poate ajuta să îţi împlinești clipa.

Cărți publicate în România:
Roșu și aur (Editura Fundația Culturală Română)
Actorul pe calea fără de întoarcere (Editura Fundația Culturală Română)
Teatrul memoriei (Editura Univers)
Uitarea (Editura Apostrof)
Livada de vișini, teatrul nostru: jurnal de spectator (Editura All)
Ultimul sfert de secol teatral, o panoramă subiectivă (Editura Paralela 45)
Trilogia Îndepărtării. Odihna, Noaptea, Uitarea (Editura Cartea Românească)
Peter Brook. Spre teatrul formelor simple (Editura Polirom)
Scena supravegheată. De la Shakespeare la Genet (Editura Polirom)
Arta teatrului (Editura Nemira)
Reformele teatrului în secolul reînnoirii (Editura Nemira)
Livada de vișini, teatrul nostru (Editura Nemira)
Teatrul de artă, o tradiție modernă (Editura Nemira)
Shakespeare. Lumea-i un teatru (Editura Nemira)
Repetițiile și teatrul reînnoit. Secolul regiei (Editura Nemira)
Spatele omului (Editura Nemira)
Dincolo de rol sau Actorul nesupus (Editura Nemira)

Cristina Poterășoiu

Număr de vizualizări :1842


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro