ROMANIAN DESIGNERS @ Mercedes-Benz Fashion Week Berlin: 15 – 18 Ianuarie 2013

ian. 10th, 2013 | By | Category: Eveniment

La fiecare început de an pasionaţii modei îşi setează în calendar evenimentele cu cea mai mare rezonanţă globală, anume Săptămânile Modei. Prima Săptămână a Modei a avut loc în Paris, în 1943, cu scopul de a distrage atenţia maselor de la situaţia dramatică, provocată de cel de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, unul dintre cele mai impresionante show-uri organizate în capitalele mondiale, se regăseşte la Berlin. Oana Lăzăroiu a trimis pentru AgenţiadeCarte.ro un reportaj special:

Evenimentul a fost creat în 2007, misiunea lui concentrându-se iniţial pe industria locală, atrăgând ulterior creativitatea designerilor internaţionali, devenind o “destinaţie de modă integrantă”, a declarat Peter Levy, Senior Vice President şi Managing Director al IMG Fashion Worldwide Events & Properties, pe site-ul oficial al manifestărilor www.berlin.mbfashionweek.com. Evenimentul va avea loc în ianuarie 2013, în cortul de modă de pe strada 17 Iunie, la Poarta Brandenburg și în locații offsite naționale și internaționale. Săptămâna Modei Mercedes-Benz din Berlin (MBFW) este cel mai mare eveniment al defilărilor pe podium din Germania. Între 15-18 ianuarie 2013 va avea loc prezentarea oficială a peste 50 de colecţii naţionale şi internaţionale din sezonul de Toamnă/Iarnă 2013/2014. Suntem mândri să anunţăm printre designerii ce urmează să-şi etaleze ultimele creaţii şi câţiva români: Stephan Pelger, Andra Cliţan, Adelina Ivan, Irina Schrotter împreună cu Lucian Broscăţean, Mihaela Glăvan, Carla Szabo şi Otilia Flonta.

Michael Hastreiter afirmă pe www.hugohase.net că unul dintre punctele culminante ale acestui eveniment de la Berlin este, fără îndoială, show-ul delegaţiei Romanian Designers, bifând astfel prezenţa la al 5-lea sezon, ani în care designul românesc a arătat că se poate alinia la standardele de calitate şi viziune impuse de Occident.

Agenda finală a festivalului îi prezintă pe 15 ianuarie 2013, orele 21:30 în show-uri individuale şi apoi de grup pe reprezentanţii României după cum urmează: Adelina Ivan, Andra Cliţan, Romanian Designers, seara fiind încheiată de creaţiile lui Stephan Pelger.

Adelina Ivan, născută în Bucureşti, a fost desemnată în 2011 designerul anului, câştigând premiul F&B, decernat de fashionandbeauty.ro. Adelina se bucură de ce de-a doua selecţie în cadrul MBFW.  Atenţia Adelinei asupra detaliilor a ajutat-o să-şi construiască eticheta colecţiilor conceptuale şi armonioase, realizate în totalitate manual. Conceptul colecţiei “Trust Yourself” Primăvară/Vară 2013, prezentat în iulie 2012 pe acelasi podium al MBFW a adus în prim plan, o siluetă dornică de lungime, piese realizate din materiale naturale şi vaporoase, completate într-o manieră minimalistă de imprimeurile cu buline şi forme geometrice în alb şi negru. Aş îndrăzni să afirm că într-un Bucureşti “dezvelit” uneori până la extrem, propunerea brandului Adelina Ivan ar putea reda încredere în rândul tinerelor de a  îmbrăca piese lungi vaporoase, fiind în acelaşi timp foarte atractive şi confortabile.

Line up-ul este completat  de către Andra Cliţan, pentru prima oară în cadrul Mercedes-Benz Fashion Week. Andra s-a născut în 1983, la Baia Mare. Este absolventă a Facultăţii de Artă şi Design Cluj Napoca, urmează în 2004 L’Ecole Superieure des Arts Decoratifs de la Strasbourg, Franța, iar în 2008 a fost cu o bursă de studii la Central Saint Martins College of Art and Design, Londra. Punctele de referinţă în cariera de creator, au fost: Romanian Fashion Week (2006-2008), Fashiontv Summer Festival (2007), Festivalul Pasarela (2009), Săptămâna Modei Româneşti (2010). Andra a uimit publicul amator de modă cu colecţii inspirate de portul popular din zona Maramureşului cum ar fi: „Back to Roots”, „Mara Mi” sau „My Maramureş”. A participat la numeroase evenimente de profil din ţară şi străinătate (Italia, Franţa, Germania). Specialiştii susţin că este unul dintre cei mai talentați tineri designeri români ai momentului.

Lăsând modestia la o parte, cred cu tărie în succesul delegaţiei noastre, avându-l pe Stephan Pelger, la a 5-a prezenţă în cadrul MBFW , el fiind unul dintre cei mai faimoşi şi talentaţi designeri pe piaţa de modă naţională şi internaţională. A muncit mult până să-şi pună numele pe etichetă, să-şi construiască un brand – visul oricărui designer – însă astăzi în urma studiilor de specialitate la Viena, al internship-urilor la Missoni, Schella Kann sau Di Vercallo Cashmere, a reuşit să creeze prototipul femeii curajoase, care îmbracă încrezătoare combinaţii de mătase şi neopren sau plastic şi stofă. În modă nu doar creaţia vestimentară contează, ci şi atitudinea şi limita dintre bunul gust şi prostul gust. Pregătirile pentru un eveniment de o asemenea anvergură cu siguranţă nu sunt uşoare şi implică o muncă în echipă formidabilă şi seriozitate, într-un timp record. Practic sunt 30 de secunde pe podium, în care designerul trebuie să vină cu ceva nou, să uimească şi să impresioneze un public „bombardat” vizual cele 13 prezentări de catwalk în prima zi a festivalului, urmând a fi recompensat prin aplauzele publicului. Faptul că Stephan închide prima zi a MBFW îl responsabilizează enorm, totodată este şi un act de încredere.

Săptămâna Modei Mercedes-Benz din Berlin prezintă în ultima zi, pe 18 ianuarie 2013, ora 11:30, colecţia  „Immersed Self „,  Toamnă / Iarnă 2103/2014 a creatoarei Irina Schrotter. Născută în 1965 la Iaşi, activează în branşă de peste 20 de ani, fiind unul dintre cei mai vânduţi designeri români – pe 4 continente, în 17 ţări, inaugurarea primului magazin dedicat confecţiilor a avut loc în 1990. Un alt an de referinţă pentru istoria designului românesc şi pentru renumele brand-ului a avut loc în 2003, când Irina Schrotter a devenit primul designer român acceptat cu o colecţie la salonul „Prêt-à-Porter” din Paris, ulterior colecţiile ei fiind acceptate la alte târguri internaționale prestigioase precum The Train din New York, Magic Show din Las Vegas, Milano Vende Moda sau Nec Moda în Birmingham. Sursa de inspiraţie pentru colecţia ce va fi prezentată cu ocazia festivalului MBFW a fost filmul lui Ingmar Bergman „Persona”, și interacțiunea dintre cele două personaje Elisabeth și Alma. Colecţia a fost realizată în colaborare cu Lucian Broscăţean, scrie modekultur.info.

Completarea perfectă este cea a pantofilor semnaţi de Mihaela Glăvan, accesoriile fiind realizate de designerii Carla Szabo și Otila Flonta.

Urez the best of luck delegaţiei noastre şi promit să revin cu detalii în urma interview-ului realizat în exclusivitate pentru cititorii AgenţieideCarte.ro cu …

Oana Lăzăroiu

Număr de vizualizări :2094


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro