Liviu Ioan Stoiciu, câştigătorul Premiului “Cartea de Poezie a anului 2012”

ian. 9th, 2013 | By | Category: Proiecte

Marţi, 15 ianuarie 2013, ora 18:00, în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român  (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti), va avea loc ediţia a III-a a Galei Tinerilor Scriitori/ CARTEA DE POEZIE A ANULUI. Radio România Cultural va transmite în direct evenimentul. Juriul a fost format din criticii literari: acad. Eugen Simion (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Crețu.  Câştigătorul Premiului “Cartea de Poezie a anului 2012” a fost desemnat scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul „Substanţe interzise”, Editura Tracus Arte. Gala Tinerilor Scriitori se va desfăşura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i invitaţi de onoare pe actriţa şi scriitoarea Ioana Crăciunescu, flautistul Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi pianistul şi muzicianul Mircea Tiberian. Premiul „Cartea de Poezie a anului 2012”, în valoare de 3000 lei, va fi oferit de Institutul Cultural Român, reprezentat de scriitorul Horia Gârbea, vicepreşedintele ICR. Juriul a dat publicităţii cele 9 nominalizări pentru premiile „Tânărul poet al anului 2012” (Vlad Moldovan, Andra Rotaru şi Radu Vancu), „Tânărul prozator al anului 2012” (Cosmin Perţa, Dan Sociu şi un cristian) şi „Tânărul critic literar al anului 2012” (Ioana Dunea, Mihai Iovănel şi Claudiu Turcuş). Premiul „Tânărul Scriitor al anului 2012” va fi anunţat în cadrul Galei şi îi va fi oferit unui scriitor dintre cei 9 nominalizaţi de Juriul Galei Tinerilor Scriitori. Valoarea generală a premiilor este 13.000 lei, bani oferiţi de Ministerul Culturii şi de Institutul Cultural Român. „La a treia ediţie a Galei, îmi dau seama că acest eveniment a devenit unul de referinţă pentru literatura română vie şi pentru piaţa noastră editorială. Sunt premii râvnite şi care prin numele laureaţilor vor fi, sunt convins, borne de istorie literară. Am primit 132 de cărţi apărute în 2012, cu foarte bune cărţi de poezie, gen literar care a fost extrem de disputat de tinerii scriitori până în 35 de ani. Nominalizările prezintă, în fapt, nume consacrate ale generaţie milenariste, autori care dau direcţie şi prospeţime stilistică. După Ion Mureşan şi Ioan Es Pop, câştigătorii primelor două ediţii ai premiului ce răsplăteşte cea mai bună carte de poezie a anului, un alt lider al generaţiei ’80, Liviu Ioan Stoiciu, confirmă faptul că România are poeţi remarcabili cu rază europeană de sensibilitate şi de acţiune literară”, a declarat Dan Mircea Cipariu, moderatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2012.

Juriul Galei Tinerilor Scriitori, ediţia a III-a, 2013, a anunţat nominalizările pentru cele trei secţiuni precizate în regulamentul Galei (listate în ordinea alfabetică a autorilor):

Tânărul Poet al anului 2012:

Vlad Moldovan, pentru volumul “Dispars”, Editura Cartea Românească

Andra Rotaru, pentru volumul „Lemur”, Editura Cartea Românească”

Radu Vancu, pentru „Frânghia înflorită”, Casa de Editură Max Blecher

Tânărul Prozator al anului 2012:

Cosmin Perţa, pentru “Teofil şi Câinele de lemn”, Editura Herg Benet

Dan Sociu, pentru “Combinaţia”, Editura Casa de Pariuri Literare

un cristian, pentru “morţii mă-tii”, Editura Casa de Pariuri Literare

Tânărul Critic literar al anului 2012:

Ioana Dunea, pentru “Literatura reideologizării. 1957-1964. Poezia”, Editura Tracus Arte

Mihai Iovănel, pentru “Evreul improbabil: Mihail Sebastian: o monografie ideologică”, Editura Cartea Românească

Claudiu Turcuş, pentru “Estetica lui Norman Manea”, Editura Cartea Românească

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment ce marchează sărbătorirea celei de-a treia ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei Legi promulgate la 6 decembrie 2010 de Preşedintele României Traian Băsescu.

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, între 18-35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc. Un proiect menit să ofere o scenă publică de afirmare pentru cei ce vor să le fie confirmate de către profesioniştii domeniului editorial şi ai celui literar talentul exprimat la „prima verba” ori valoarea unor apariţii editoriale. Un eveniment care să pună în comunicare creatoare pe tinerii scriitori cu valorile canonice ale poeziei române contemporane care merită să fie distinse cu Premiul CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2012.
Gala Tinerilor Scriitori e un proiect prin care i se oferă publicului din România câteva dintre cele mai importante opere ale literaturii scrise în română de către cei mai tineri scriitori. Publicul are, astfel, perspectiva unor scrieri literare aflate la începuturile lor, dominate de experiment şi de exersarea unor formule inovative de stil, gândire şi limbaj literar. În acelaşi timp, publicului i se aduc substanţiale dovezi culturale şi spirituale în confruntarea cu un viitor amprentat tot mai mult de consumism, tabloidizare şi noile tehnologii ale comunicării şi informaţiei.


Gala Tinerilor Scriitori
încurajează expresia literară autentică şi organică în limba română.
Organizatorii Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2012 sunt Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România şi Asociaţia EURO CULTURART.

Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului: Dan Mircea CIPARIU.
Coproducător: Radio România Cultural
Partener media: AgenţiadeCarte.ro.
Intrarea la eveniment se face numai cu invitaţie. Invitaţiile pot fi cerute la adresa de email: cipariu@yahoo.com
Număr de vizualizări :3319


5 Comments to “Liviu Ioan Stoiciu, câştigătorul Premiului “Cartea de Poezie a anului 2012””

 1. Rares Dan Bucur spune:

  Intocmai ca la contabili, bilantul unui an literar ar trebui sa se refere la perioada 1 ian – 31 dec a anului respectiv, iar o astfel de premiere sa aiba loc, tot ca contabili, prin martie. Cunosc edituri care au scos carti si in ultimele zile ale anului. Si intamplarea face sa fi ajuns in mana mea doua carti iesite, asa, la spartul targului, extrem de implinite. Carti de poezie, desigur. Acele carti, in mod cert, n-au fost luate in seama, anul 2012 terminandu-se, probabil, pentru onorabilii jurati, cel mai tarziu prin noiembrie. Bunul simt (literar) obliga la revizuirea abordarii.

 2. […] şi criticul literar Răzvan Voncu. “Substanţe interzise” a fost desemnată “Cartea de Poezie a anului 2012“, urmând ca acest premiu să îi fie decernat scriitorului în cadrul ediţiei a III-a a […]

 3. Marius Dobrin spune:

  Xenia Karo a scris in ‘Pravalia Culturala’ (8 ianuarie 2013) despre cea care avea sa fie ‘Cartea de Poezie a anului 2012’ :
  http://www.pravaliaculturala.ro/balsamuri_2013-1.html#2

 4. […] de Liviu Ioan Stoiciu, volum desemnat – cu ocazia Zilei Culturii Naţionale – “Cartea de poezie a anului 2012“. “Substanţe interzise nu este un volum de versuri născut din angoasa morţii, ci din […]

 5. […] interzise”, de Liviu Ioan Stoiciu, volum desemnat – cu ocazia Zilei Culturii Naţionale – “Cartea de poezie a anului 2012“. “Substanţe interzise nu este un volum de versuri născut din angoasa morţii, ci din nevoia […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro