Festival Internaţional de Fotografie “Szathmári Pap Károly – Carol Pop de Szathmári” ediţia I, 2013

ian. 7th, 2013 | By | Category: Eveniment

Asociaţia „Euro Foto Art” Oradea iniţiază, începând cu anul 2013, Festivalul Internaţional de Fotografie „Szathmári Pap Károly” – Carol Pop de Szathmári”, cu scopul de a face cunoscută remarcabila personalitate şi dimensiunea  europeană a primului artist fotograf din România şi primului fotoreporter de război din lume. Festivalul Internaţional se va derula în perioada 11 ianuarie (Ziua de naştere a lui “Szathmári Pap Károly – Carol Pop de Szathmári”) – 10 februarie 2013, în diferite oraşe ale Europei. Primul eveniment al Festivalului 2013, va debuta la Galeria „Euro Foto Art” Oradea, unde va avea loc şi festivitatea de închidere a evenimentului.

La prima ediţie a Festivalului Internaţional au fost invitaţi să participe asociaţii, societăţi fotografice, fotocluburi, grupuri fotografice (cu sau fără personalitate juridică), respectiv artişti fotografi amatori şi profesionişti din întreaga lume, cu următoarele tipuri de manifestări: expoziţii personale, de grup şi de club; saloane naţionale şi internaţionale de artă fotografică; colocvii şi simpozioane; gale de digiporamă; spectacole de imagini şi poezie, precum şi cu alte forme artistice, potrivite evenimentului.

Proiectele au fost selecţionate de un grup de curatori internaţionali, format din personalităţi marcante ale artei fotografice europene cum ar: Mircea Agabrian  AFIAP (România), Georg S. Holzman E.FIAP, Hon E.FIAP (Germania), Albert Kriegler ES.FIAP (Austria),

Marcello Materassi E.FIAP/g, Hon E.FIAP (Italia), Béla Szabó E.FIAP (Ungaria). Ştefan Tóth A.FIAP (România). În cadrul primei ediţii vor fi vernisate la Bucureşti în parteneriat cu Centrul Cultural al Ungariei din Bucureşti, la Cluj Napoca în parteneriat cu Fotoclubul „Stars” la  Galeria „Stars” şi la Oradea la Galeria „Euro Foto Art” organizat în parteneriat cu Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea, ediţia a VII-a a Salonului Internaţional al Artiştilori Fotografi Români şi Maghiară de Pretutindeni,. Salonul Internaţional, care are tematica „Capitale Uniunii Europene”.Galeria „FKVSV” Novi Sad (Serbia), va găzdui, pe perioada Festivalului Internaţional, expoziţiile artiştilor fotografi din Voivodina, naţionala de fotografie de natură şi „Novi Sad şi locuitorii acestuia”, manifestare dedicată şi Zilei Oraşului de pe malul Dunării. Biblioteca Judeţeană din Brăila (România) va găzdui, în perioada 31.01 – 10.02.2013, prima ediţie a Salonului Internaţional „Best of CF”, organizat în parteneriat cu ANMRF şi Clubul „Voltin” Brăila. În Muzeul de Fotografie din Ekaterinburg (Federaţia Rusă), va avea loc în seara zilei de 7 februarie 2013, o gală de digiporamă din România, în cadrul căreia membrii Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea, se vor prezenta cu imaginile digitale şi digiporamele realizate. În data de 8 februarie 2013, ora 18:00, în Galeria „Euro Foto Art” din Cernăuţi (Ucraina) va fi vernisată, în prezenţa autorului, expoziţia artistului fotograf Ovidiu Pop din Oradea. Alte două manifestări vor avea loc în Ungaria, mai precis în oraşele Szolnok şi  Debrecen. Astfel membrii Fotoclubului „Tiszavirág” din Szolnok vor vernisa în cadrul festivalului expoziţia anuală intitulată „Imagini găsite” în galeria Centrului Cultural din Zagyvarékas, iar „Ifjusági Ház” (Casa Tineretului)  din Debrecen va avea loc un simpozion intiulat „Simbolisme în fotografie” organizat pentru membrii Fotoclubului „Debrecen” .

Festivitatea de închidere a Festivalului internaţional va avea loc în data de 10 februarie 2013,la ora 11:00 Galeria „Euro Foto Art” din Oradea, în cadrul căreia va avea vernisajul Salonului anual al membrilor Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea. Este de apreciat faptul că, în cadrul Festivalului Internaţional, vor fi acordate mai multe plachete, realizate după conceptul vizual designerului clujan Eugen Moritz.

Artistul fotograf Szathmári Pap Károly s-a născut la 11 ianuarie 1812, la Cluj Napoca, fiind botezat cu numele de Szathmári Pap Károly. Certificatul de botez original este păstrat la Arhivele Naţionale din Cluj Napoca. Primele studii le-a făcut în Transilvania, iar din anul 1853, a lucrat cu Anton Chladek la Pesta. A călătorit mult în ţară şi străinătate, de unde a adunat numeroase imagini pitoreşti, cu caracter de reportaj, dintre care, cele executate în acuarelă, se disting prin vervă, spontaneitate şi poezie. În pictură, limbajul său este migălos şi greoi, dar vădind acelaşi spirit de observaţie ascuţit, mai ales în scenele reprezentând bâlciuri sau târguri. Ca litograf, Szathmári a lăsat un Album cu vederi din Transilvania (1841), precum şi portretele deputaţilor din Dieta Transilvaniei. În anul 1860 a realizat o hartă topografică a ţării. Opera sa mai cuprinde cromolitografii şi acuarele, înfăţişând tipuri şi porturi populare, cu un caracter exclusiv documentar. În anul 1843, după ce s-a mutat în Bucureşti, a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări proprii, a făcut şi primele tabotipii. În perioada 1860-1870, a publicat un volum cu 100 de fotografii şi a preluat numele de artist Carol Pop de Szathmari. A fost considerat printre primii 10 fotografi din Europa şi a realizat primul reportaj fotografic de război din lume, în timpul Războiului Crimeii, prin care este recunoscut ca primul foto-jurnalist. A călătorit în China, iar cu acordul ţarului Rusiei, a ajuns şi în Siberia, unde a realizat fotografii artistice. În anul 1855, a primit patru medalii, pentru albumele de fotografie realizate şi pentru activitatea sa fotografică, medaliile fiind acordate de Regina Angliei, Împăratul Austriei, Napoleon al III-lea al Franţei şi Regele Spaniei. În anul 1860, a contribuit la înfiinţarea Asociaţiei Bukaresti Magyar Közlöny, prima asociaţie culturală a maghiarilor din Bucureşti.

Număr de vizualizări :1834


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro