“Viaţa lui Pi” de Yann Martel

ian. 3rd, 2013 | By | Category: Eveniment

De curând, în colecţia „Biblioteca Polirom” a Editurii Polirom, a apărut o nouă ediţie a romanului „Viaţa lui Pi” de Yann Marte, traducere din limba engleză de Andreea Popescu. „Life of Pi”, ecranizarea de excepţie a cărţii luiYann Martel, în regia lui Ang Lee, a avut lansarea oficială în România în decembrie 2012, în toate cinematografele din ţară. Distribuitorul filmului în România este Odeon Cineplex.

Pi Patel, fiul unui director de grădină zoologică din Pondicherry (India), are două atracţii neobişnuite: curiozitatea vie faţă de religie, visitând pe rând şi fără să aleagă biserica, sinagoga şi moscheea, şi dragostea faţă de animale. Când tatăl lui Pi hotărăşte că familia va emigra în Canada, adolescentul politeist nici nu bănuieşte aventura ce-l aşteaptă. Nava pe care, alături de ai lui, Pi îşi începe călătoria peste ocean se scufundă. Puţinii supravieţuitori, adunaţi în pripă pe-o barcă, fac cunoştinţă abrupt: o superbă zebră oloagă, o hienă pătată, un urangutan, un roi de gândaci şi paraziţi, Richard Parker – un tigru bengalez ameţit de răul de mare – şi, îngrozit de neaşteptaţii tovarăşi de călătorie, Pi Patel. Legea junglei şi condiţiile precare ale Pacificului îşi spun cuvântul şi pe barcă, supravieţuind alături timp de 227 de zile, rămân Pi şi Richard Parker. Ajunşi până la urmă la ţărm, tigrul dispare fără urmă, iar Pi îşi spune povestea celor ce-l ascultă. O poveste pe cât de realistă în detaliile ei pământeşti, pe atât de fabuloasă, parcă scoasă din sertarul cu plăsmuiri al lui Edgar Allan Poe.

Yann Martel s-a născut în Spania. După ce a studiat filozofia la Trent University, s-a dedicat literaturii. Este autorul volumului de proză scurtă The Facts Behind the Helsinki Roccamations (1993) şi al romanelor Self (1996), Life of Pi (2001; Viaţa lui Pi) şi Beatrice and Virgil (2010). La un an după apariţia romanului Viaţa lui Pi (în curs de ecranizare, în regia lui Ang Lee), Yann Martel a primit Man Booker Prize for Fiction. În prezent, locuieşte la Montréal.

Număr de vizualizări :1620


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro