“Libertatea, liberalismul şi naşterea modernităţii”, dezbătute de Liviu Antonesei

ian. 13th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 17 ianuarie 2013, ora 16:00, la Friedrich von Hayek România (Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi, Corp B, sala B417), va avea loc o nouă conferinţă în Seria de conferinţe “Idei în libertate”. Invitat: prof. univ. dr. Liviu Antonesei, care va dezbate pe tema “Libertatea, liberalismul şi naşterea modernităţii”.

“Modernitatea este rezultatul unor ample mişcări de idei economice, sociale şi politice, este fructul revoluţiilor inaugurale – engleză, americană, franceză. Aceste revoluţii au adus cadrul valoric care defineşte modernitatea: libertatea, egalitatea şi fraternitatea prin Revoluţia franceză şi legalitatea prin revoluţiile, mai degrabă paşnice, anglo-saxone. Legalitatea este o valoare fundament, celelalte sunt valori-ţintă. Spre ele se tinde mereu şi nu pot exista în absenţa legalităţii.” (Info ApoloniaLiviu Antonesei)

“În plan politic, modernitatea este definită ca democraţie liberală. Principalele partide politice  se revendică de la valorile-ţintă ale modernităţii. Liberalismul de la libertate, creştin-democraţia de la solidaritate şi social-democraţia de la egalitate. Toate partidele politice moderne respectă aceste valori. Ele se diferenţiază prin modul în care pun accentul. Liberalismul accentuează asupra libertăţii. Punctul culminant al conferinţei este topografia libertăţii în toate planurile vieţii moderne”, a spus Liviu Antonesei.

Liviu Antonesei (n. 1953) este profesor la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi; membru al PEN Clubului roman si al ASPRO; fondator si presedinte al revistei de cultura Timpul. A debutat in 1988 cu Semnele timpului. Alte volume: Pharmakon (poezii, 1989), Cautarea cautarii (poezii, 1990),1990. Vremea in schimbare (interviuri, 1995), Aparitia Eonei si celelalte poeme de dragoste culese din Arborele Gnozei(1999), Nautilus. Structuri, momente si modele in cultura interbelica (1999; editia a II-a, 2007), Despre dragoste. Anatomia unui sentiment (eseuri, 2000; editia electronica, 2005; editia a II-a, 2010), Check Point Charlie. Sapte povestiri fara a mai socoti si prefata (2003), La Morrison Hotel. Povestiri de pina azi (2007).

La Editura Polirom a mai publicat: Jurnal din anii ciumei: 1987-1989. Incercari de sociologie spontana (1995), Paideia. Fundamentele culturale ale educatiei (1996), O prostie a lui Platon. Intelectualii si politica (1997), Literatura, ce poveste! Un diptic si citeva linkuri in reteaua literaturii (2004), Polis si Paideia. Sapte studii despre educatie, cultura si politici educative (2005), Victimele inocente şi colaterale ale unui sângeros război cu Rusia (2012).

Număr de vizualizări :1272


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro