Moment poetic din operele poeţilor Ana Blandiana şi Marin Sorescu, la Clubul „Calderon”

dec. 5th, 2012 | By | Category: Eveniment

Joi, 6 decembrie 2012, ora 11:00, la Clubul „Calderon” al Primăriei Sectorului 2, Bucureşti, vor fi prezentate invitaţilor numeroase poezii din opere semnate de Ana Blandiana şi Marin Sorescu. Actori îndrăgiţi şi tineri studenţi vor susţine un recital de excepţie. Programul va cuprinde: „Moment poetic” – Marin Sorescu – în interpretare actorilor: Valeria Gagealov, Adela Mărculescu, Paula Sorescu Lucian şi Doina Ghiţescu. Recital al studenţilor anului I de la Facultatea de Artă Hyperion: Carmen Sascău, Nicolas Caţianis şi Andreea Perju.

Poet, dramaturg, prozator, eseist şi traducător, Marin Sorescu a lăsat în urma sa o opera bogată, fiind tradus în mai mult de 20 de ţări, totalizând peste 60 de cărţi apărute în străinătate. Marin Sorescu debutează în 1964, la vârsta de 28 de ani, cu volumul de parodii „Singur printre poeţi”. Până la moartea sa în 1996 mai publică încă 23 de volume, devenind o figură marcantă a poeziei româneşti contemporane. În 1966 primeşte Premiul Uniunii Scriitorilor pentru „Poeme”. Printre volumele cele mai cunoscute se numără „Tuşiţi” (1970), „Suflete, bun la toate” (1972), precum şi ciclul de 4 volume intitulat „La lilieci” (1975, 1977, 1980, 1988). Poezia lui Sorescu acoperă o zonă literară largă, stilul său ironic şi degajat trezind în cititor spiritul ludic al copilăriei. De altfel multe dintre volumele sale sunt dedicate celor mici („Unde fugim de acasă?” – 1967, „Cirip-ciorap” – 1993).

Poeta Ana Blandiana a primit numeroase distincţii: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1970; Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București, 1982; Premiul Internațional „Gottfried von Herder”, Viena, 1982; Premiul Național de Poezie, 1997; Premiul „Opera Omnia”, 2001; Premiul Internațional „Vilenica”, 2002. În prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, cu un centru de cercetare care organizează anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitar.

Număr de vizualizări :2171


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro