“De ce fierbe copilul în mămăligă | Aglaja” în regia Krisztinei Deak, la Bucureşti

dec. 20th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La începutul lunii decembrie 2012, a fost lansat în cinematografele din România cel mai recent film al cunoscutei cineaste Krisztina Deak, “De ce fierbe copilul în mămăligă | Aglaja”, ecranizarea romanului omonim semnat de Aglaja Veteranyi, apărut în două ediţii (2002, 2003) în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere de Nora Iuga, postfaţă de Rodica Binder. “De ce fierbe copilul în mămăligă | Aglaja” este distribuit în România de Transilvania Film şi va avea premiera la Bucureşti în luna ianuarie 2013, la Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Fructificând experienţa personală a autoarei, romanul “De ce fierbe copilul în mămăligă” explorează, din perspectiva naivităţii infantile, tumultuoasa lume a circului, orbitoare în aparenţă, dar pândită permanent de tragism şi de spectrul morţii. Din carte nu lipsesc observaţiile de mare acuitate cu privire la realităţile sociale şi politice din România ultimelor decenii înainte de prăbuşirea Cortinei de Fier.

Aglaja Veteranyi, născută în 1962 la Bucureşti, a cutreierat cu o trupă de circ aproape toate continentele şi s-a stabilit în cele din urmă în Elveţia. Îndrumată de mama ei, care visa să facă din ea un star, a apărut pe scena mai multor varieteuri. A publicat numeroase poezii în reviste literare şi în antologii din mai multe ţări. În 1999 îi apar volumele Raftul cu ultimele suflărişi De ce fierbe copilul în mămăligă (ambele publicate la Polirom), traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională, pus în scenă la Teatrul Neumarkt din Zurich, în regia lui Katka Schroth, şi distins cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului (Zurich, 1999), Premiul pentru literatură (Berlin, 2000) şi Premiul Chamisso (Munchen, 2000). În plină afirmare creatoare, Aglaja Veteranyi s-a sinucis într-un spital din Zurich, în urma unei depresii, la începutul anului 2002.

Despre film:

În speranţa unei vieţi mai bune, o familie româno-maghiară de circari, fuge de regimul ceauşist şi emigrează în vest, la începutul anilor `80. Odată ajunşi, ca să poată ramâne în branşă, sunt nevoiţi să gasească ceva exotic cu care să impresioneze: mama are un număr special, stă atârnată de păr de cupola circului. Fiica Aglaya este extrem de îngrijorată că mama ei ar putea să moară executând numărul, iar această temere devine o grijă zilnică. În pofida îngrijorărilor, urmând tradiţia familiei, ea însăşi ajunge să fie „Femeia cu părul de oţel”.

„Este o poveste firavă, sensibilă, despre oameni meniţi să-i bucure pe alţii, călcînd deseori peste problemele proprii. În aparenţă e o lume a lucrurilor cîştigate uşor, în realitate însă, fiecare zîmbet are în spate poveşti cel puţin cutremurătoare. Dar aşa e viaţa, nu iartă pe nimeni în tumultul ei.”  – Krisztina Deak

Krisztina Deák este una dintre cele mai cunoscute figuri din cinematografia maghiară, având un palmares impresionant ce numără filme precum Mist (1993, regizor), Jadviga’s Pillow (2000, regizor, scenarist) sau Who the Hell’s Bonnie and Clyde? (2005, regizor, co-scenarist).

„De ce fierbe copilul în mămăligă” este o producţie Ungaria-Polonia-România şi reuneşte nume importante ale cinematografiei maghiare precum Eszter Ónodi sau Iván Kamarás. Într-unul din rolurile principale spectatorii îl vor putea revedea şi pe Bogdan Zsolt, câştigătorul a două premii UNITER pentru cel mai bun actor.

Producţia filmului, asigurată de Inforg Studio – Ungaria, Opus Film – Polonia şi Hai-Hui Entertainment – România, a primit sprijinul Consiliului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages.

Trailerul filmului aici: http://www.cinemagia.ro/trailer/aglaja-8341/

Număr de vizualizări :2279


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro