„Muzeul Ţăranului Român. Ghidul expoziţiei permanente”, coord. Mihai Gheorghiu și Maria Mateoniu

nov. 22nd, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 23 noiembrie 2012, ora 18.30, la standul editurii Litera (Romexpo, Pavilion Central) din cadrul Târgului Internațional Gaudeamus, va avea loc lansarea albumului „Muzeul Ţăranului Român. Ghidul expoziţiei permanente”, coordonat de Mihai Gheorghiu și Maria Mateoniu, Editura Lietra. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Țăranului Român și editura Litera. Invitați: Ion Caramitru – director general, Teatrul Național din București; Virgil Ștefan Nițulescu – director general, Muzeul Național al Țăranului Român; Mihai Gheorghiu – director general adjunct, Muzeul Național al Țăranului Român; Maria Mateoniu – cercetător, Muzeul Național al Țăranului Român; Mihaela Moroșanu – redactor coordonator, Editura Litera.

„Un muzeu neliniştitor, care pune probleme? Dar ce înseamnă a pune probleme? Înseamnă a atrage atenţia asupra sensurilor profunde ale vieţii şi ale morţii.

Un muzeu care pune probleme îl obligă pe vizitator să se întrebe asupra unor lucruri care, în mod obişnuit, depăşesc condiţia lui.

Hai să ne mai gândim… un muzeu în care omul viitorului să înţeleagă cât de sărac este în comparaţie cu strămoşii lui… un muzeu din care să lipsească pedagogia minoră… unde trebuie să fie menţinut caracterul experimental. Aprofundarea lipsită de suficienţa „ştiutului”; ţăranul ştie, dar nu se poartă cu suficienţă. Să ne păstrăm privirea proaspătă, să ne asumăm povara tradiţiei, nu povara poncifelor. Cât de dificil este să scapi de propriile tale clişee, clişeele de prezentare. În fond, modul de prezentare înseamnă o atitudine faţă de obiect […]. Unde să te opreşti între discursul muzeal şi poezie, între definire şi metaforă? Un muzeu care mărturiseşte prin obiecte-martiri, un muzeu ca un cântec, ca o respiraţie, un muzeu în care „arătarea” se face firesc…”Horia Bernea, Director al Muzeului Țăranului Român în perioada 1990-2000

Număr de vizualizări :1592


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro