„Lauda monotoniei” de Markó Béla

nov. 2nd, 2012 | By | Category: Eveniment

Marți, 6 noiembrie 2012, ora 17.00, în Sala Mare de Conferinţe a Bibliotecii Naționale a României (B-dul. Unirii, nr. 22, parter, Bucureşti) va avea loc evenimentul de lansare a volumului de poezii „Az egyhangúság dicsérete/ Lauda monotoniei” de Markó Béla, Editura Curtea Veche Publishing. Volumul a apărut în ediţie bilingvă maghiaro-română, traducere de Paul Drumaru. Publicul va asculta sonetele scrise de Markó Béla, citite de actorii Eusebiu Ștefănescu şi Demeter András. Alături de autor, la eveniment vor mai participa Iren Arsene, Managing Partner Curtea Veche Publishing, şi criticii literari Alex Ştefănescu şi Daniel Cristea-Enache.

„Az egyhangúság dicsérete/ Lauda monotoniei” este al doilea volum de poezii publicat de Marko Bela la Curtea Veche, după „A kert erotikája / Erotica grădinii” din 2010. Universul poeziei lui Markó Béla se remarcă printr-o elaborată simplitate, o melancolie sobră, o atenţie la detaliul din natura, în general domestică, şi o concizie vecină cu ermetismul. Tematic, sonetele lui Markó sunt un elogiu adus iubirii calme, aşezate, cu gingăşiile, umbrele, tristeţile şi implinirile ei, peste care adie o uşoară nelinişte a morţii, împletită inextricabil cu viaţa în perpetuă prefacere şi extincţie a  tot ce fiinţează.

„Ceea ce am observat de la prima lectură a sonetelor lui Markó Béla este tensiunea dintre structura fixă a textului şi conţinutul vitalist-reflexiv al gândirii poetice. Autorul este conştient de riscurile pe care şi le ia evoluând în spaţiul scurt al sonetului. (…) Riscurile sunt asumate şi dificultăţile sunt depăşite de Markó Béla. De ce? Pentru că e vorba de un poet remarcabil.” (Daniel Cristea-Enache)

Markó Béla (n. 8 septembrie 1951 la Târgu Secuiesc) a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, Secţia maghiară-franceză, în 1974. Între 1976 şi 1989 este redactor la revista literară Igaz Szó, iar între 1989 şi 2005 redactor-şef al revistei Látó,continuatoarea revistei Igaz Szó. Din 1978, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 1990, al Uniunii Scriitorilor din Ungaria, iar între 1990 şi 2000, este secretar general al PEN clubului maghiar din România. Intră în politică în 1989, ca membru fondator al organizaţiei judeţene Mureş a UDMR, este senator de Mureş, iar între 1993 şi 2011 preşedinte al UDMR. Între anii 2004-2007 şi 2009-2012 a fost viceprim-ministru al Guvernului României.

Număr de vizualizări :1290


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro