„Teologie, hermeneutică şi transformare socială. Cazul Africii de Sud de Bernard Lategan

nov. 22nd, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 23 noiembrie 2012, ora 13.00, la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti (Amfiteatrul Mircea Florian), va avea loc o conferinţă despre transformarea socială din Africa de Sud şi importanţa hermeneuticii în rezolvarea conflictelor, susţinută de prof. dr. Bernard Lategan, unul dintre cei mai respectaţi intelectuali ai Africii de Sud. Conferinţa va avea loc în limba engleză, iar în deschidere va lua cuvântul prof. univ. dr. Romulus Brâncoveanu, Decan al Facultăţii de Filosofie.

Totodată, autorul va lansa, la ora 16.30, la standul Editurii Curtea Veche, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, volumul „Teologie, hermeneutică şi transformare socială. Cazul Africii de Sud”, Editura Curtea Veche Publishing, traducere de Cornelia Dumitru. La eveniment vor lua cuvântul Venita Smit din partea Ambasadei Africii de Sud la Bucureşti, fostul ministru al culturii Theodor Paleologu, scriitoarea Doina Jela şi Magda Stavinschi, coordonatoare, alături de acad. Basarab Nicolescu, a colecţiei în care va apărea volumul la Curtea Veche Publishing („Ştiinţă, Spiritualitate, Societate”).

Bernard C. Lategan este, de mai multe decenii, unul dintre cei mai apreciaţi intelectuali din Africa de Sud, atât în cercurile academice, cât şi în cele publice. Fondator al Institutului Stellenbosch de Studii Avansate, în prezent este profesor de Studii Religioase la Universitatea din Stellenbosch și autor a numeroase cărți și articole din domeniul hermeneuticii și transformării sociale, studiind îndeaproape interpretarea în contextul specific al vieţii publice din Africa de Sud. Profesorul Lategan este un promotor al cooperării dintre artă, științele umaniste și cele sociale și o figură marcantă în filosofia contemporană.

Prof. Lategan iniţial a studiat lectura, interpretarea şi înţelegerea în domeniul specific al hermeneuticii biblice, după care şi-a lărgit orizontul de interes, ajungând să includă lectura, interpretarea şi înţelegerea vieţii publice. Viaţa şi cariera lui s-au desfăşurat, astfel, în mai multe etape, care ar putea fi sistematizate în cuvintele-cheie ale acestei colecţii de eseuri, “Teologie, hermeneutică şi transformare socială. Cazul Africii de Sud”.

Volumul aduce o contribuție majoră pe piaţa editorială întrucât prezintă procesele radicale de transformare socială cărora a fost supusă cea mai dezvoltată țară de pe continentul African, de la începutul aplicării maxime a ideologiei şi societăţii apartheid până la naşterea unei democraţii seculare şi pluraliste. Studiile, publicate de-a lungul mai multor ani şi selectate pentru a fi incluse în volumul de faţă, fac referire la problema interpretării în contexte sociale marcate de pluralitate şi ambiguitate radicale. Diferitele moduri în care au citit, interpretat şi înţeles sud-africanii – indiferent că a fost vorba despre texte, realitate, viaţă socială, istorie, evenimente, provocări, natură umană – a afectat, a provocat şi uneori a schimbat profund viaţa publică. Parcurgând volumul, cititorii vor putea înțelege importanța interpretării în cazul Africii de Sud, pentru care istoria înseamnă modalităţile contradictorii în care sud-africanii îşi amintesc, narează şi comemorează, fiecare, poveştile deosebite şi supuse contestaţiilor despre trecutul lor dezbinat.

Număr de vizualizări :1181


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro