„Ghidul Routledge de Teatru și Performance” de Paul Allain și Jen Harvie, lansat în cadrul FNT

nov. 1st, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, ora 16:30, în holul Sălii Mici a TNB Bucureşti, în cadrul Festivalului Național de Teatru 2012, va fi lansat “Ghidul Routledge de Teatru și Performance” de Paul Allain și Jen Harvie, traducere Cristina Modreanu și Ilinca Tamara Todoruț, editat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului în parteneriat cu editura Nemira (colecția Yorick) şi British Council România.

Cristina Modreanu, redactor-șef al revistei Scena.ro, inițiatorul proiectului și co-traducător împreună cu Ilinca Tamara Todoruț, a explicat de unde a plecat ideea: ”Am observat de multă vreme că ne lipsesc instrumentele de lucru teoretice, dar niciodată această nevoie n-a fost atât de evidentă ca anul acesta, când am predat la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii un curs despre spectacolele contemporane și noile lor limbaje. Despre mulți dintre cei despre care vorbeam nu aveam nici un text publicat in limba română pe care să-l pot recomanda studenților. Așa încât, după ce în 2010 am co-tradus împreună cu Anca Ioniță ”50 de regizori cheie ai secolului 20”, am continuat cu acest Ghid editat de prestigioasa editură Routledge, pentru că este instrumentul esențial în aventura pe care o presupune explorarea teritoriului fascinant al spectacologiei secolului 20 și a începutului de secol 21.  Sunt sigură că îi va ajuta pe toți cei care au o curiozitate reală legată de domeniul teatrului și al performance-ului.”

Ce este teatrul? Ce este performance-ul? Ce le conectează și în ce fel sunt diferite? Ce evenimente, oameni, practici și idei au dat formă teatrului și perfomance-ului în secolul al 20-lea? Și încotro se îndreaptă ele?

Ghidul Routledge de Teatru și Performance include câteva răspunsuri la aceste mari întrebări. El oferă o introducere accesibilă, informativă și interesantă, trecând în revistă oameni, evenimente, concepte și practici care au definit domeniile complementare ale studiilor teatrale și performative.  Trei secțiuni ușor de folosit includ peste 120 de articole despre subiecte și personalități variind de la artistul performativ Marina Abramović la regizori precum Vsevolod Meyerhold și Robert Wilson, spectacole precum Paradise Now al grupului The Living Theatre, performance multimedia, proteste politice și teatru vizual. Fiecare articol include informații istorice cruciale, contextualizare, referințe extinse, analize detaliate și o bibliografie adnotată.

Număr de vizualizări :1395


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro