„Existenţa poetică a lui Bacovia” de Svetlana Paleologu Matta

nov. 5th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Ateneul Scriitorilor din Bacău, a apărut volumul „Existenţa poetică a lui Bacovia” aparţinând apreciatei eseiste elveţiene  Svetlana Paleologu Matta, carte în care Lucia Olaru Nenati semnează traducerea, studiul introductiv intitulat Svetlana Paleologu Matta – un nume de referinţă în exegeza bacoviană şi eminesciană şi un amplu interviu realizat la Lugano cu autoarea.

“Această carte reprezintă, de fapt, un adevărat eveniment editorial, respectiv intrarea în spaţiul cultural românesc, cu o întârziere de peste o jumătate de veac a celei dintâi exegeze bacoviene, scrisă la Paris în 1951 în  limba franceză, ca rod al unei teze de doctorat  (deci încă în timpul vieţii lui Bacovia!)  şi apărută în Elveţia, în 1958, sub titlul Existence poėtique de Bacovia. Deşi n-a apărut până în prezent în limba română, cartea a fost totuşi receptată şi apreciată de unii cunoscători ai universului bacovian şi deci şi-a exercitat într-o oarecare măsură funcţia de lucrare de referinţă a hermenuticii bacoviene.

Pentru demersul său de revelare şi de traducere a acestei prime exegeze bacoviene  în ordine  cronologică,  Lucia Olaru Nenati a fost premiată la Festivalul “Toamna bacoviană” de la Bacău din acest an de către juriul condus de poetul Ovidiu Genaru, iar editarea  cărţii  a fost sprijinită de către Consiliul judeţean Bacău şi lansată în cadrul festivalului la Casa Memorială “George Bacovia”, fiind prezentată de doi specialişti ai universului bacovian, Constantin Călin, cel care a şi semnalat  pentru prima dată în presa românească – după 20 de ani de la apariţie – existenţa acestei valoroase lucrări şi Theodor Codreanu, autor  al unei substanţiale şi premiate cărţi despre Bacovia.

În cadrul festivalului a fost acordată în mod simbolic o Diplomă de excelenţă distinsei eseiste Svetlana Paleologu Matta din Lugano, pentru această carte, dar şi pentru toată valoroasa ei contribuţie  la îmbogăţirea culturii române şi la propagarea valorilor sale pe plan internaţional.”, a scris Dimitrie Olariu.

Număr de vizualizări :2276


2 Comments to “„Existenţa poetică a lui Bacovia” de Svetlana Paleologu Matta”

  1. Cititor spune:

    Unde putem gasi cartea? E folositoare studentilor si profesorilor si tuturor celor interesati de literatura romana si care au nevoie de carti-reper.

  2. Petru spune:

    Va rog frumos, nu ma puteti ajuta in a gasi un numar de telefon sau o adesa de e-mail prin care sa iau contact cu cei de la care as putea cumpara si eu aceasta carte? Va multumesc mult.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro