“Zilele Monica Lovinescu”

nov. 19th, 2012 | By | Category: Eveniment

Luni, 19 noiembrie 2012, la Suceava începe evenimentul “Zilele Monica Lovinescu” – în organizarea Consiliului Județean Suceava și a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera”. În cadrul evenimentelor va fi decernat și Premiul Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca 2012, oferit de Consiliul Județean Suceava. Din anul 2009 acesta se acordă unor personalități remarcate în promovarea democrației și în lupta împotriva totalitarismului, pentru o Românie modernă și liberă. Parteneri: IICCMER, Fundația Humanitas, Radio Europa Liberă și Alexandria Librării. Coordonator Proiect: Angela Furtună.

Scopul evenimentelor organizate anual în cadrul acestui proiect – devenit internațional – este acela de a perpetua interesul pentru filonul de cultură și de literatură lovinescian, care reprezintă un tezaur de maximă importanță al României. Ediția de față se află sub genericul „Memoria de aur a Bucovinei”.

În deschidere, pe 19 noiembrie 2012, ora 12:00, la cripta lui Eugen Lovinescu din Parohia Grădini – Fălticeni, se va oficia un ceremonial de pomenire și de binecuvântare, vor fi depuse coroane de flori și vor fi rostite alocuțiuni.

Arhimandritul Timotei Aioanei, pe pagina Monicăi Lovinescu deschisă cu cinste pe site-ul Parohiei Grădini, unde își doarme somnul de veci familia de scriitori celebri ai neamului românesc, menționează: „Vreau să cred că aceste nume primite în Taina Botezului, Monica și Virgil, sunt  cunoscute și-n ceruri printre îngeri și sfinți, în Împărăția mărturisitorilor pentru adevăr și libertate. Adevărul care ne duce la Dumnezeu și libertatea duhului care-i arată omului Calea, Adevărul și Viața. Calea care duce până la Tronul Celui Preaînalt” .

Din agenda evenimentului: vernisare de expoziții de carte și documente (20 noiembrie, Biblioteca Bucovinei); 28 noiembrie, ora 15:00, la Biblioteca Bucovinei: seminar Monica Lovinescu-despre nevoia de modele și de etică – Portret Anița Nandriș-Cudla, din Mahala, Bucovina de Nord. 20 de ani în Siberia.

O țărancă cu numai trei clase, decorată cu Premiul Academiei Române.

„După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară” (Monica Lovinescu).

Pagini din memoria de aur a Bucovinei și a României

Pe 5 decembrie, ora 15:00, la Biblioteca Bucovinei: Monica Lovinescu și Ion Luca Caragiale. Monica Lovinescu, între traducătorii lui I.L. Caragiale în limba franceză. Dezbateri și lecturi.

La final, anunțarea și decernarea Premiilor Naționale Monica Lovinescu și Virgil Ierunca 2012.

În fiecare an, Juriul Internațional pentru decernarea premiilor Monica Lovinescu și Virgil Ierunca este format din personalități care trăiesc în Franța, Statele Unite ale Americii și România, afirmate cu excelență la cel mai înalt nivel universitar, științific sau academic, pentru creșterea în lume a prestigiului României.

Număr de vizualizări :1777


One Comment to ““Zilele Monica Lovinescu””

  1. garlonta gabriela spune:

    Felicitări organizatorilor.Când spun Monica Lovinescu primul cuv\nt care coboară pe limba mea din paradisul limbii române e seismograme…deschid cartea la întâmplare..26 aprilie 1977 ..se vorbește despre o Conferință Națională a Scriitorilor Români chemați „să acopere cu tăcerea lor vinovată arestarea unui confrate.Chiar dacă la conferință nu se vor găsi voci de scriitorii autentici să-l atace pe Paul Goma-el este,evident, scriitorul arestat,-, nu e mai puțin adevărat că inevitabila complicitate a omisiunii aruncă asupra tuturor pata de sânge intelectual despre care Lautrement afirma că nu mai poate fi niciodată spălată.”( Cfr. Monica Lovinescu,Seismograme/UNDE SCURTE LL,paginile de la 207-208.).
    Cum tot suntem în postul Crăciunului propun să medităm la păcatul de omisiune..

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro