“Nişte olteni”, în regia lui Constantin Fugaşin

nov. 26th, 2012 | By | Category: Eveniment

Marţi, 27 noiembrie 2012, ora 21.00, la Papa la Soni (Str. Sfintii Voievozi nr. 13, Bucureşti) va avea loc spectacolul de comedie “Nişte olteni”, o dramatizare de Constantin Fugaşin după „LA LILIECI” de Marin Sorescu. Din distribuţia trupei de teatru Arlechino: Nicolae Botezatu, Ioana Perescu, Mirela Sorescu, Gabriel Vodnar, Cornel Reu şi Sandra Ducuţa. “Sunt remarcabile puritatea tonului, delicatetea apropierii de text. Modul  în care Constantin Fugaşin a legat evenimentele, dând coerenţă întâmplărilor, mă scuteşte să mai scriu piesa pe care o am în cap.” – Marin Sorescu,1988.

“În cele 70 de minute de umor, în faţa spectatorilor reînvie satul oltenesc de acum o jumătate de secol, cu personaje pitoreşti, naive sau şirete, isteţe sau tâmpe, grosolane sau tandre, frumoase sau groteşti, degajând un haz sănătos pe fondul unei candori fără egal.

Deşi realizat după cele şase volume de poezie LA LILIECI, în spectacolul NIŞTE OLTENI nu se recită nici-un moment, ci se interpretează personaje sau se stă la taină pur şi simplu cu spectatorii, creîndu-se o permanentă relaţie intre scenă şi sală.

Cel care face oficiul de gazdă, stabileşte şi păstrează această legatură este de fapt Autorul. El ne introduce şi ne conduce în minunata lume a copilăriei sale, satul oltenesc de acum cinci-şase decenii, cu tradiţii, legi nescrise şi obiceiuri, azi pe cale de dispariţie, odată cu distrugerea satului traditional romînesc şi schimbării „rînduielilor” de altădată, după care oftează „ Moş Pătru’’ poreclit „ Târziu’’.

În faţa spectatorului reînvie şi se perinda personaje pitoreşti naive sau şirete, isteţe sau tâmpe, grosolane sau tandre, frumoase sau groteşti, degajând un haz sănătos pe fondul unei candori fără egal.

Dar tocmai atunci când ne amuzăm mai tare zâmbetul ne îngheaţă pe buze, ba chiar în final, o lacrimă s-ar putea să apară în colţul ochiului, în timp ce eroii-ţărani, părinţii, bunicii şi străbunicii multora dintre noi, au încremenit definitiv într-o poză pentru eternitate.” (organizatorii)

Număr de vizualizări :1947


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro