“Evul Mediu: Arhitectura si Muzica” de Adrian Leonard Mociulschi

nov. 22nd, 2012 | By | Category: Agenda de carte

În cadrul campaniei “Dezlegarea la Carte”, iniţiată de Art Act Magazine, cititorii pot câştiga volumul scriitorului Adrian Leonard Mociulschi, “Evul Mediu: Arhitectura si Muzica”, Curtea Veche Publishing, 2011, una dintre cele mai valoroase apariții editoriale recente de pe piața românească de carte.

Premiile vor ajunge în posesia primilor trei participanți care adună cel mai mare număr de like-uri la postările de pe Facebook până duminică, 25 noiembrie, la ora 23.59. Numele acestora vor fi anunțate luni dimineață (26 noiembrie), în articolul de concurs de pe site-ul revistei Art Act Magazine și pe pagina de Facebook dedicată.

Regulamentul concursului este disponibil la adresa de internet :

http://www.artactmagazine.ro/,,dezlegarea-la-carte-continua-cu-editura-curtea-veche.html

“Admirabila carte a lui Adrian Leonard Mociulschi reînvie un Ev Mediu genuin — total diferit de clişeul curent al „barbariei“ şi „întunecimii“ — evidenţiind o lume plină de originalitate, o lume a catedralelor bizantine şi romanice, cu largi cupole şi rotunjite ferestre, cu primitoare castele, în care trubadurii şi truverii, altfel spus căutătorii de rime şi de idei, cântau poezia, într-o vreme când cele două arte interferau, fără a fi despărţite de canoane renascentiste şi moderne. Atunci, în Evul Mediu, nu exista poezie fără melodie! Pilonii Evului Mediu, evocaţi în această lucrare, sunt arhitectura şi muzica, o arhitectură total nouă, rezultată din „revolta“ contra principiilor vitruviene, şi o muzică inedită — astăzi foarte gustată, fiindcă spune ceva tinerilor! — fondată pe ritm, nu pe măsură şi răzvrătită contra „muzicii măsurate“ din perioada antichităţii. Departe de a mai fi o „epocă de trecere“ (neglijabilă) de la „luminile“ antice la cele renascentiste (imitate după cele antice!), Evul Mediu al lui Adrian Leonard Mociulschi devine reconstituirea fidelă a ceea ce a fost atunci inedit în arhitectură şi muzică, ridicând un imn de mărire unei lumi cu adevărat mari. Cartea se citeşte cu pasiune şi bucurie, fiindcă dărâmă prejudecăţi într-o manieră agreabilă, reconstituind o realitate care pare, privită de departe, mirifică şi fabuloasă, când de fapt ea este doar fermecătoare, caldă şi profund umană.” ― a scris academicianul Ioan-Aurel Pop.

“Volumul publicat la Editura Curtea Veche Publishing constituie o cercetare ştiinţifică dedicată sincretismului şi difuziunii artelor din perioada medievală ― cu ecouri şi reverberaţii spirituale până în contemporaneitate ― şi a fost realizat în cadrul Institutului de Studii Muzicale Doctorale Avansate MIDAS (Music Institute for Doctoral Advanced Studies), sub coordonarea prof.univ.dr. Grigore Constantinescu (care semnează şi prefaţa cărţii). Cartea se adresează nu doar specialistului, ci oricărui cititor pasionat de misteriosul mesaj înscris pe zidurile şi pereţii catedralelor, în anluminuri, în monştri-gargouilles, în vitralii şi în muzica profană a trubadurilor şi truverilor, în faimoasa şi misterioasa Carmina Burana”, a declarat Adrian Leonard Mociulschi.

Descendent dintr-o familie aristocratică naturalizată în România la începutul secolului al XIX-lea, Adrian Leonard Mociulschi este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti (şef de promoţie), la clasa regretatului academician Ştefan Niculescu, şi al Institutului Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, unde a studiat istoria filosofiei cu academicianul Gheorghe Vlăduţescu. Deţine diploma de Doctor în muzică, acordată cu distincţie cum laude, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (2005), iar în prezent efectuează studii post-doctorale la Institutul MIDAS. Pentru meritele sale artistice deosebite i s-au decernat “Himalaya Cup” în China (1995), de CRI (China Radio Internaţional), şi “Premio Presidente Disputacion de Valencia” în Spania (2000), din partea municipalităţii Oraşului Montserrat.

Număr de vizualizări :1461


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro