“Concert din muzică de… Brahms”, cu violonistul Gabriel Croitoru şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu

nov. 2nd, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 2 noiembrie 2012, ora 19:00, la Sala Radio din Bucureşti va avea loc evenimentul “Concert din muzică de… Brahms”, cu violonistul Gabriel Croitoru şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu. În cadrul evenimentului concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian şi orchestră a fost înlocuit de Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, semnat de acelaşi compozitor romantic. Partea a doua a serii va însemna o altă bijuterie muzicală pentru melomani: Simfonia a IV-a în mi minor semnată de Brahms. Concertul este inclus în seria manifestărilor speciale dedicate Zilei Radio România, de la a cărui înfiinţare (la 1 noiembrie 1928) se împlinesc 84 de ani.

Format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu Cristian Brâncuşi, Cristian Oroşanu a mai urmat cursuri cu Constantin Bugeanu obţinând şi o bursă de studii la Internationale Buchakademie din Stuttgart.

A fost dirijor asistent la Orchestra Simfonică din Berlin, de-a lungul timpului fiind discipol al unor mari maeştri precum Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich, Ingo Metzmacher.

A colaborat cu numeroase instituţii de profil din ţară, dintre care amintim: Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Operele Române din Cluj şi Bucureşti, Orchestra din Paris, Orchestra Naţională din Bordeaux, Israel Kibutz Orchestra, Filarmonica din Strasbourg, Orchestra Filarmonicii din Bruxelles, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, Orchestra Tonhalle şi colaborează totodată cu orchestra de tineret a Hyogo Performing Arts Center.

Cristian Oroşanu se dedică şi unei intense activităţi didactice ca profesor de dirijat la Academia de Muzică din Cluj, la Academia de Muzică din Iaşi, în anul 2005 fiind distins cu titlul de doctor în muzică.

Peste o mie de apariţii scenice în ţără şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) i membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care Integrala lucrărilor pentru vioară i orchestră de P. Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu i se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

În perioada 22 – 31 octombrie a susţinut alături de pianistul Horia Mihail un original turneu naţional iniţiat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo, intitulat Vioara lui Enescu la sate, în 8 localităţi rurale din România.

Număr de vizualizări :946


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro