spot_img

“Bărbierul din Sevilla” şi “Lohengrin”, spectacole pe scena ONB

Vineri, 16 noiembrie 2012, ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, iubitorii genului liric se pot bucura de una dintre cele mai îndrăgite opere din toate timpurile – “Il Barbiere di Siviglia” (“Bărbierul din Sevilla”) de Gioacchino Rossini. Din distribuţia spectacolului fac parte soliştii şi colaboratorii ONB:  Mihnea Lamatic, Maria Jinga, Adrian Strezea (debut in rolul Fiorello), Ana Maria Comşa, Ionuţ Gavrilă. Reprezentaţia se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Ciprian Teodoraşcu.

“Nicio fată din Sevilla nu se mărită fără ajutorul iscusitului bărbier Figaro! El pătrunde în toate casele, sub diverse pretexte şi strecoară bilete de amor care, altfel, n-ar ajunge la destinatar. În opera “Bărbierul din Sevilla” el are misiunea de a-l ajuta pe Contele Almaviva să pătrundă în casa în care locuieşte frumoasa Rosina, păzită de un tutore tiran care vrea s-o ia în căsătorie. Rămâne de urmărit cum va decurge planul pus la cale de cei doi!”, au scris organizatorii.

Bărbierul din Sevilla, în noi interpretări pe scena ONB

Tânărul tenor Augustin Hotea, care  va debuta în rolul Almaviva, este student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Facultatea de Interpretare, secţia canto, clasa prof. univ. Mariana Colpoş. Până în prezent, solistul a obţinut Premiul II la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice”, ediţia a IV-a,  Bursa „Rotary” de Excelenţă (în 2008 şi 2009) şi premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică Bucureşti.  Repertoriul tenorului conţine roluri ca: Filipeto din “I quatro rusteghi” (Ermanno Wolf – Ferrari), Nemorino din „L’Elisir d’amore” (Gaetano Donizetti), Rodolfo din “La Bohème” (Giacomo Puccini), Ducele de Mantua din “Rigoletto” (Giuseppe Verdi) etc.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, clasa prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu, baritonul Şerban Vasile va debuta în rolul Figaro. Laureat al competiţiilor: Concursul Internaţional de Canto de la Spoleto (Italia, 2008), Maeştrii Artei Lirice „Arta Florescu” (Bucureşti, 2010), Salice d’Oro (Italia, 2010, tânărul solist a debutat în rolul Marcello din „La Bohème“  (Giacomo Puccini) la Opera din Burgas (Bulgaria) în 2009. În 2011, Şerban Vasile a reprezentat România la concursul BBC Cardiff „Singer of the World“. Din repertoriul artistului fac parte rolurile :  Dandini din  “La Cenerentola” (Gioacchino Rossini), Almaviva din “Le Nozze di Figaro” (W.A. Mozart), Nabucco din “Nabucco” (G. Verdi), etc.

Bursier al Studioului de operă al Operei din Budapesta, basul Marius Boloş va debuta în rolul Don Basilio. Între anii 2004-2009  solistul a participat la cursuri de măiestrie  susţinute de basul Ionel Pantea, soprana Nelly Miricioiu, mezzosoprana Viorica Cortez, soprana Mariana Nicolesco, soprana Leontina Văduva. Marius Boloş  este colaborator  permanent al Operei Naţionale Bucureşti din 2006, an în care a debutat  pe scena teatrului  în  rolul Monterone din “Rigoletto” (G. Verdi). Din repertoriul artistului fac parte rolurile:  Comandorul din “Don Giovanni” (W.A.Mozart); Sparafucile din opera “Rigoletto”, Gremin din “Evgheni Oneghin” (P. I. Ceaikovski), etc.

Sâmbătă, 17 noiembrie 2012, ora 18.00, Opera Naţională Bucureşti oferă publicului o reîntâlnire cu un titlu de excepţie, opera “Lohengrin” de Richard Wagner,  o poveste despre credinţă, încredere şi devotament.  Invitatul special al acestui eveniment este tenorul Kiss B. Atilla, care va interpreta rolul titular.  Din distribuţia spectacolului fac parte solişti şi colaboratori ai ONB: Horia Sandu, Dorina Cheşei, Valentin Vasiliu, Madeleine Pascu, Vasile Chişiu, Robert Sandu. Reprezentaţia se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului  Cristian Mandeal.

Solist al Operei Naţionale din Budapesta, Kiss B. Atilla a cântat în teatre lirice din întreaga lume, în oraşe precum: Tokio, Toronto, Monte Carlo, Barcelona, Berlin, Berna, Marsilia, Paris, Viena, Amsterdam. Tenorul a absolvit în anul 1996 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, completându-şi apoi studiile la Conservatorul din Luxemburg, sub îndrumarea profesorului Ionel Pantea. Între anii 1993 şi 1999 a fost solist vocal al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508