Masa rotundă „Pe urmele barocului ţărănesc din Transilvania”, la Sibiu

oct. 25th, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 26 octombrie 2012, ora 12:30, la Casa Artelor, sala de expoziţie a Muzeului „Emil Sigerus” din Piaţa Mică nr. 21, Sibiu va avea loc masa rotundă şi lansarea broşurii „Pe urmele barocului ţărănesc din Transilvania”. Evenimentul este organizat cu ocazia finalizării proiectului cultural cu acelaşi titlu, cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Făcând parte din programul Sibiu Baroc Update 2012, „Pe urmele barocului ţărănesc din Transilvania” este un proiect inedit, ce vizează încercarea de a identifica elementele specifice stilului baroc  la nivelul comunităţii săseşti sibiene, în secolul al XIX-lea. Sibiul este un oraş ce armonizează stiluri arhitecturale diferite. Între acestea, barocul, apărut la începutul secolului al XVIII-lea, ca urmare a influenţei Imperiului Habsburgic, ocupă un loc privilegiat. Influenţele sale asupra arhitecturii rurale dar şi asupra  decoraţiilor interioare, mobilierului, portului sau obiectelor ceramice, au fost evidenţiate în expoziţia vernisată pe data de 21 august, la Casa Artelor şi care va putea fi vizitată până la  sfârşitul lunii noiembrie 2012.

,,A fost pentru noi o experienţă foarte interesantă să abordăm această temă a barocului din perspectivă etnografică iar rezultatele din  teren ne-au surprins în mod plăcut. Cei care vor fi prezenţi vineri la masa rotundă, vor avea oportunitatea de a realiza un schimb interdisciplinar prin aducerea în discuţie a modalităţilor de identificare a elementelor caracteristice acestui stil”, a afirmat muzeograful Camelia Ştefan, coordonator de proiect.

Broşura  „Pe urmele barocului ţărănesc din Transilvania” va cuprinde fotografii realizate în 10 localităţi din judeţele Sibiu (Amnaş, Miercurea Sibiului, Moşna, Şaroş pe Târnave), Alba (Gârbova), Mureş (Saschiz, Cloaşterf, Vulcan, Saeş) şi Braşov (Viscri). Broşura oferă informaţii ce contribuie la conturarea unei imagini a comunităţii săseşti de la începutul secolului al XIX-lea, într-un demers comparativ, pendulând în permanență între spațiul urban și cel rural.

Număr de vizualizări :1569


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro