Aleksandar Stoicovici, la Festivalul Internațional de Poezie de la Smederevo

oct. 15th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 15-19 octombrie 2012, Aleksandar Stoicovici va participa la cea de-a 43-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie din Smederevo, prilej cu care va fi lansat volumul său bilingv „aleksandar doarme/aleksandar spava” (editura Uniunii Sârbilor din România, 2012, traducere de Ljubinka Perinaț Stancov). În seara de 16 octombrie 2012, Aleksandar Stoicovici va susține o lectură din acest volum, alături de poeți din mai multe țări europene.

“Printre poeţii tineri, Aleksandar Stoicovici este unul dintre cei foarte puţini care privilegiază imaginaţia în dauna memoriei. Ori a observaţiei. Nu că el n-ar avea o excelentă memorie afectivă – o are cu asupra de măsură, cum se vede de pildă în ciclul care rememorează copilăria lui din Banat. Nu că n-ar avea, de asemenea, simţul şi ştiinţa observaţiei – acute ca la cei mai buni congeneri ai lui. „Îmi imaginez”, spune el pe şleau într-un poem – şi nu-mi aduc aminte ca vreun poet tânăr să fi admis atât de direct că poezia lui e produsul imaginaţiei. Iar imaginaţia produce, la Stoicovici, efecte remarcabile – de la imaginile proaspete şi sesizante, înseriate în cascadă la scenariile propriu-zise ale poemelor. aleksandar doarme se cheamă această carte de poezie; doarme şi visează, aş adăuga eu, pentru că somnul şi visul (apărând frecvent în poeme) sunt teritoriile predilecte ale imaginaţiei.” (Radu Vancu)

Aleksandar Stoicovici s-a născut la Timișoara (26 mai 1988). Este absolvent al Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării și student al Facultății de Litere, specializarea Sârbă-Germană, Universitatea de Vest din Timișoara.

Cărți publicate: Vineri (București, 2011), aleksandar doarme/aleksandar spava (volum bilingv, Timișoara, 2012) și Dunărea deportaților (povești de viață din Bărăgan 1951-1956) (Timișoara, 2011, coaut. Flavius Furtună).

În anul 2011 a coordonat antologia de poezie Ziua cea mai lungă (Ed. Herg Benet), iar în 2012 antologia autorilor Cenaclului Pavel Dan Prietenii despre care nu mai știi nimic (Ed. Brumar) și antologia Malul celălalt (38 de poeți sârbi din sec.XX-XXI), în curs de apariție.

Este coordonator al Cenaclului Pavel Dan din Timișoara.

Număr de vizualizări :1430


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro