”Pricoliciul” de Francisca Stoenescu

oct. 17th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 18 octombrie 2012, de la ora 18.00, la librăria Cărtureşti MŢR (Șoseaua Kisselef nr. 3, București), va avea loc lansarea volumului de povestiri pentru copii ”Pricoliciul” de Francisca Stoenescu. Prezintă scriitorul Cosmin Perţa, redactor-șef editura Tracus Arte.

”(…)Pricoliciul este una dintre acele cărţi de care nu poţi decât să te îndrăgosteşti. Scrisă cu tandreţe aproape, cu o precizie stilistică geamănă cu firescul, atât cât poate literatura să se apropie de firesc, ea ne introduce pe nesimţite în lumea magică şi seducătoare a Pădurii. O pădure tainică în care locuiesc ariciul, veveriţa, greierele, iepurele, furnicile, puiul de urs, liliacul, broscoiul, hârciogul şi alte animăluţe în aparenţă comune, dar în fapt cu totul extraordinare. De ei, noaptea, are grijă fantasticul pricolici, care apare când oftezi şi nu poţi să adormi şi te alină şi te adoarme cu incantaţia sa şoptită sau cântată. Dincolo de atributele fantastice generalizate ale tuturor animăluţelor din pădure, cum ar fi vorbitul, fiinţa magică prin excelenţă este acest pricolici. Locuitor al mai multor tărâmuri, cu identitate incertă, sau, oricum, mixtă (pârş şi spiriduş), acest protector omniprezent păstrează şi perpetuează o aură de mister care se răsfrânge asupra întregului teritoriu pe care îl patrulează. Lumea aceasta magică devine magică şi datorită influenţei indirecte a naivului şi bine-intenţionatului pricolici. Registrul clasic al poveştilor cu animale, exemplar acordat din punct de vedere tehnic, este mereu dublat de aceste incursiuni în fantastic şi miraculos, provocate în cea mai mare măsură de apariţiile unor vizitatori cum sunt vrăjitoarea care îl transformă pe broscoi în prinţ şi îl trimite pe un tărâm de basm, apariţiile bizare şi contrariante ale leului de circ sau ale iepurelui cu coadă, puiul de cuc crescut de iepure între urechi, sau chiar povestea veveriţei care urmăreşte luna până la capătul pădurii şi se întoarce cu o „amintire” de plastic. Miraculoasă este şi relatarea episodului cu iepurele care se urcă în copac pentru a speria vulpea şi care sfârşeşte îngrijind o vulpe bolnavă şi speriată.(…)”, Cosmin Perța (fragment din postfața volumului)

Număr de vizualizări :1439


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro