“VoyageVoyage” propune filmul „Buena Vista Social Club” de Wim Wenders şi volumul “Ay, Cuba” de Andrei Codrescu

oct. 29th, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 31 octombrie 2012, ora 19.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană, nr.5, Bucureşti), va avea loc o nouă ediţie a evenimentului “VoyageVoyage”, cu Nadine Vlădescu, tema: Cuba. Invitaţi: Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu. Va fi vizionat filmul „Buena Vista Social Club” al lui Wim Wenders şi se va discuta despre volumul “Ay, Cuba” de Andrei Codrescu, Editura Curtea Veche Publishing.

Volumul „Ay, Cuba!” este rezultatul călătoriei de zece zile pe care Andrei Codrescu, angajat la National Public Radio din Statele Unite ale Americii, a realizat-o împreună cu reputatul fotograf David Graham pe această mereu fascinantă și misterioasă insulă. Motivul călătoriei a fost vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea pe pământ cubanez, din 1998. E un pretext și un prilej pentru cei doi de a-și pune laolaltă resursele și mijloacele, realizând acest portret al unei națiuni, aflată perpetuu pe muchia istoriei și a politicii, care i-a surprins și încântat pe cititorii americani, induși timp îndelungat în eroare de ideologii atât de dreapta, cât și de stânga. Cei doi au trecut dincolo de prejudecățile adeseori meschine ale americanilor despre Cuba și au legat cu oamenii de pe insulă relații directe, nesubminate de nicio preconcepție.
Prin intermediul interviurilor cu arhitecți, scriitori, șmenari, prostituate și muncitori de rând, „Ay, Cuba!” scoate la iveală o societate plină de pasiune, minată de un conflict intern profund. Nu avem în față un studiu rece, o secțiune transversală a societății cubaneze, ci un portret extrem de personal, de uman al unui popor mândru, muzical, inteligent și… seducător.”, au scris editorii.

Andrei Codrescu (n. 1946) este  unul dintre cei mai cunoscuţi americani de origine română, ce a trăit în România până la vârsta de 19 ani. Este comentator la National Public Radio, fondator al publicației Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas și a predat literatură la Louisiana State University în Baton Rouge.  În 1989, după o absență de peste un sfert de secol, a revenit în țară pentru a relata de la fața locului evenimentele din decembrie 1989 și căderea regimului comunist, pe care le-a redat în Gaura din steag, declarată de New York Times „Notable Book of the year“ (1991). Eseurile sale care analizează dezintegrarea comunismului au apărut într-o serie de volume, inclusiv în The Disappearance of the Outside (1991), Zombification (1994) și The Dog with a Chip in His Neck (1996), ultimele două la editura St. Martin’s Press. În România i-au fost traduse și publicate, de-a lungul anilor mai multe volume, printre care:Domnul Teste în America (1993), Prințesa sângeroasă, (1999), Mesi@ (1999, 2006), Casanova în Boemia (2005). La Curtea Veche Publishing, în seria „Andrei Codrescu“, au fost publicate până în prezent Prof pe drum (2008), Gaura din steag. Povestea unei reveniri și a unei revoluții (2008), Ghid Dada pentru postumani — Tzara și Lenin joacă șah (2009).

Număr de vizualizări :1226


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro