“Luiza Textoris” de Corin Braga

oct. 24th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 31 octombrie 2012, de la ora 12.00, în Sala Eminescu a Facultăţii de Litere, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca va avea loc lansarea romanului “Luiza Textoris”, cel mai nou volum semnat de Corin Braga şi apărut recent în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom. Acesta  este al treilea roman din ciclul “Noctambulii”, după “Claustrofobul” şi “Hidra”. Alături de autor, vor lua cuvântul Sanda Cordoş şi Călin Teutişan.

Luiza este o fată cu nasul cârn şi ochi exoftalmici căreia îi place atât de mult să viseze, încât sfârşeşte prin a nu mai distinge delirul de realitate. Fascinată de trăirile onirice, ea îşi creează dubli de vis ca să exploreze lumi paralele, contorsionate, întrepătrunse cu realitatea de zi cu zi. În acelaşi timp, inevitabil, are de suportat consecinţele în viaţa normală: dedublare, schizofrenie, personalitate multiplă. Stările de somn paradoxal şi apoi de trezie paradoxală creează o arhitectură etajată, cu planuri suprapuse şi încrucişate, în care personajele se comportă în realitate ca şi cum ar visa şi în coşmar ca şi cum ar fi lucide. Romanul uneşte vizionarismul psihedelic romantic cu universurile virtuale postmoderne.

„Proiectul epic al lui Corin Braga îşi găseşte rădăcinile în viziunea mai largă a comparatistului pentru care interpretarea viselor devine o ţintă de asumat pentru întreaga cultură. În felul acesta devin accesibile nişe altfel rămase în umbră. Explorarea critică depăşeşte cadrul limitat al judecăţii estetice şi are acces la posibile revelaţii despre fiinţa umană. Onirismul propus şi practicat de Corin Braga depăşeşte graniţele unei opţiuni tematice, înspre constituirea autentică a unei literaturi proprii, în singularitatea căreia conceptele şi punctele de referinţă se reaşază.” (Horea Poenar)

Corin Braga este decanul Facultăţii de Litere şi directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Director al Caietelor Echinox. Doctor în litere şi filosofie. Membru al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România, al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Scriitorilor din Cluj-Napoca, al PEN Club România, membru fondator al Fundaţiei Culturale Echinox.

A publicat volumele: Nichita Stănescu. Orizontul imaginar (1993, 2003); Lucian Blaga. Geneza lumilor imaginare (1998); 10 studii de arhetipologie (1999, 2007); Le Paradis interdit au Moyen Âge. La quête manquée de l’Éden oriental (2004); La quête manquée de l’Avalon occidentale. Le Paradis interdit au Moyen Âge – 2 (2006); Du paradis perdu à l’antiutopie aux XVI-XVIII e siècles (2010); Les antiutopies classiques (2012).

A publicat, de asemenea, romanele Claustrofobul (1992, 2011) şi Hidra (1996, 2011) din ciclul Noctambulii, precum şi Oniria. Jurnal de vise (1985-1995) (1999, 2010).

De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut: De la arhetip la anarhetip (2006); Concepte şi metode în cercetarea imaginarului. Dezbaterile Phantasma (coord., 2007); Psihobiografii (2011)

Număr de vizualizări :1382


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro