“Jacob se hotărăşte să iubească” de Cătălin Dorian Florescu

oct. 31st, 2012 | By | Category: Eveniment

Romanul “Jacob se hotărăşte să iubească” (Jacob beschliesst zu lieben), al scriitorului elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, apărut la prestigioasa editură germană C.H. Beck şi desemnat “Cartea anului 2011” în Elveţia, va apărea săptămâna viitoare în colecţia “Fiction Ltd.” a Editurii Polirom – şi în ediţie digitală, în traducerea Marianei Bărbulescu. Ediţia în limba română a romanului va fi lansată la Târgul de Carte Gaudeamus, în prezenţa autorului.

Romanul, o poveste emoţionantă şi palpitantă în care iubirea devine o artă a supravieţuirii, a fost pentru mai multe luni bestseller în Elveţia şi s-a vîndut până în prezent în 50.000 de exemplare în spaţiul german.

În valoare de 42.000 de franci, “Cartea anului 2011” este decernat de Uniunea Editorilor şi a Librarilor din Ţara Cantoanelor şi este cel mai important premiu care se acordă literaturii din Elveţia. Decernarea premiului a avut loc în data de 20 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului de Literatură de la Basel.

Ediţia în limba română a romanului va fi lansată la Târgul de Carte Gaudeamus, în prezenţa autorului: sâmbătă, 25 noiembrie, la ora 14.00. Cătălin Dorian Florescu va mai avea întâlniri cu cititorii din Timişoara, Oradea, Cluj şi Iaşi.

“O carte despre viaţă şi suferinţă, unde istoria europeană şi poveştile personale se contopesc într-o mare epopee. În Banat, un amestec de neamuri format din români, nemţi, francezi, sârbi, unguri trăiesc împreună de secole. Aici s-a inventat sistemul binelui făcut din iubire: „Încă nimeni nu refuzase vreodată să dea ajutor şi nu se împotrivise vreodată acelui lucru care definea viaţa de aici: îndatorirea binelui făcut din iubire. Asta era datoria faţă de ceilalţi. Datoria îi ţinea pe toţi împreună”. Aşadar, şi Jacob iubeşte – însă şi pentru că aşa îi stă în fire. El îşi iubeşte mărunta viaţă, mizeră şi dură; învaţă să-şi iubească tatăl, care însă îl trădează mereu; le iubeşte pe Katica, sârboaica, şi pe Ramina, ţiganca cea grasă, însă una este ucisă şi cealaltă deportată. O poveste despre duritate şi sărăcie, dar şi despre sensibilitate şi tandreţe, o poveste emoţionantă şi palpitantă în care iubirea devine o artă a supravieţuirii.”, au scris editorii.

“Jacob se hotărăşte să iubească” (Jacob beschliesst zu lieben) este cel de-al cincilea roman al lui Cătălin Dorian Florescu. Toate cărţile sale au apărut în traducere la Polirom: Vremea minunilor (2005), Drumul scurt spre casă (2006), Maseurul orb (2007), Zaira (2009, 2010).

“Jacob se hotărăşte se iubească” este în curs de apariţie în limbile franceză, suedeză, olandeză, cehă, lituaniană.

Număr de vizualizări :1716


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro