“Festivalul Naţional de Literatură “Marin Preda”, ediţia a XIII-a

oct. 19th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Scriitorul Corneliu Vasile a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un reportaj despre ediţia a XIII-a a Festivalului Naţional de Literatură “Marin Preda”, desfăşurat în perioada 11 octombrie 2012 – 12 octombrie 2012, la Alexandria și la Siliștea-Gumești. Redăm, integral reportajul:

„Ediția a XIII-a s-a desfășurat anul acesta la Alexandria și la Siliștea-Gumești, la împlinirea a 90 de ani de la nașterea marelui prozator, urmat azi de o pleiadă de talentați scriitori teleormăneni: Stan V.Cristea, Florea Burtan, Cornel Basarabescu, Liviu Nanu,Liviu Comșia, Stelian Ceampuru, Nicoleta Milea, Gheorghe Stroe, Anghel Gâdea, Dumitru Vasile Delceanu, Florina Isache și mulți alții, autori cu cărți căutate de cititori.

În sala de festivități a prefecturii, prezidiul și  juriul format din distinși critici, redactori și publiciști: Aurel Maria Baros, Florentin Popescu, Stan V.Cristea, Nicolae Oprea, Ștefan Mitroi, Mihai Stan, Gheorghe Andrei  Neagu, Florea Burtan, Sorin Preda, Nicolae Iliescu, George Coandă etc., reprezentanții consililui județean și ai  primăriei, prin consilierul cultural și conducerea   forurilor județene de cultură, prin Timotei Stuparu, au asigurat un înalt nivel intelectual și s-au evidențiat printr-o perfectă organizare a simpozionului.

Câștigătorii concursului de proză: locul III  Nicolae Cârstea, plus premiul revistei „Caligraf”; locul II Isabella Elena Drăghici, plus premiul revistei „Bucureștiul literar și artistic”, locul I Diana Bădică, plus premiul revistei „Argeș”. La receptarea critică a prozei lui Marin Preda : Locul III Iuliana Clima Caraghin, plus premiul revistei „Oglinda literară”, locul II Sorin Marian, plus premiul revistei „Pro saeculum”, locul I  Ioana Andreea Mircea, plus  premiul revistei„Litere”; Premiul Marin Preda și premiul revistei „Luceafărul de dimineață”: Raluca Gorcea (Ploiești). Diplomele și premiile au fost înmânate de membrii juriului și de redactorii-șefi ai revistelor.

Premianții și invitații au mers apoi să viziteze satul Siliștea-Gumești, casa unde a trăit familia scriitorului, școala din localitate, făcând fotografii la bustul lui Marin Preda. Nepotul de soră al lui Marin Preda, fiul Ilincăi, pe nume Ștefan Baltac, primarul localității, directorul școlii și profesorul de limba și literatura română i-au întâmpinat cu multă căldură, în spiritul  tradiționalei ospitalități  a localnicilor, școlarii oferindu-le flori, iar ansamblul „Liviu Vasilică” încântând auditoriul cu minunatele balade și alte  cântece folclorice muntenești.

Cu toate că nu au putut participa câțiva  alți scriitori de primă importanță, invitați, însă antrenați în alte manifestări literare, ediția 2012 a fost o deplină reușită și a evidențiat  prețuirea de care se bucură aici marele prozator, precum și respectul față de cultura românească, largile posibilități de afirmare literară a contemporanilor originari de pe aceste plaiuri, care au mai dat națiunii și lumii pe Zaharia Stancu, Miron Radu Paraschivescu, Gala Galaction, Constantin Noica,George Gană, Anghel Demetriescu, Mircea Scarlat etc.”

Corneliu Vasile

Număr de vizualizări :3395


2 Comments to ““Festivalul Naţional de Literatură “Marin Preda”, ediţia a XIII-a”

  1. scriitor spune:

    Numele premiantei de pe locul 1 la proza este DIANA BĂDICĂ. La numele premiantei de pe locul 3 la receptare critica de asemenea este scris gresit numele. In primul rand este o ea care se numeste IULIANA CLIMA CARAGHIN. Poate mai sunt si alte greseli, dar nu le cunosc. Va rog foarte mult corectati erorile!

    http://bacaul.ro/iuliana-clima-caghin-va-reprezenta-bacaul-la-festivalul-national-de-literatura-%E2%80%9Emarin-preda-14227/
    http://ziarulteleormanul.ro/castigatorii-concursului-de-literatura-marin-preda/

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro