“Acasă, pe Câmpia Armaghedonului” de Marta Petreu, publicat în Franţa

oct. 16th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Romanul “Acasă, pe Câmpia Armaghedonului”, apărut în anul 2011 la Editura Polirom, în seria de autor dedicată poetei şi eseistei Marta Petreu, va fi publicat în limba franceză de Éditions L’Âge d’Homme, în traducerea Floricăi Ciodaru-Courriol.

Marta Petreu le este cunoscută deja cititorilor francezi. Autoarea a mai publicat în Franţa culegerea lirică Poèmes sans vergogne, la Editura „Temps qu’il Fait”, iar o antologie de 46 de poeme extrase din volumul Apocalipsa după Marta (Polirom, 2010) va apărea la Editura Caractères.

Romanul Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului, desemnată de revista România literară „Cartea anului 2011”, aduce în literatura română un personaj memorabil: Mària, o ţărancă din Câmpia Transilvaniei, care, neîmplinită în iubire şi în viaţă, ajunge să-şi renege şi să-şi blesteme propriile vlăstare. Ca o pânză de păianjen în miezul căreia se află această mamă terifiantă, familiile Sucutărdean şi Vălean îşi ţes existenţele într-o istorie de un veac. Apocalipsa pe care o aşteaptă în orice clipă o parte dintre membrii milenarişti ai clanului, rigorile religioase şi sărăcia adusă de colectivizare croiesc caractere de excepţie şi destine asemenea.

Una dintre cele mai apreciate şi mai premiate cărţi ale anului editorial 2011, Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului a mai fost nominalizată la Premiile Radio România Cultural, categoria „Proză”, 2011, a obţinut Premiul „Cea mai bună carte a anului”, acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediţia 2012, şi este laureată a Festivalului „Primul Roman” din Chambery, Franţa, ediţia 2012.

Marta Petreu este scriitor şi profesor. A debutat editorial în 1981, cu volumul de poeme Aduceţi verbele. Alte volume de poeme: Dimineaţa tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme neruşinate (1993); Cartea mîniei (1997); Apocalipsa după Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006).

În seria de autor Marta Petreu, au mai apărut: Apocalipsa după Marta (2011), Cioran sau un trecut deocheat (ediţia a III-a revăzută şi adăugită, 2011), De la Junimea la Noica. Studii de cultură românească (2011), Filosofia lui Caragiale (2012), O zi din viaţa mea fără durere (2012) şi Ionescu în ţara tatălui (ediţia a III-a revăzută şi adăugită, 2012).

La Editura Polirom a mai publicat: Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (2009; ediţia a II-a, 2010) şi Despre bolile filosofilor. Cioran (2008; ediţia a II-a, 2010).

Număr de vizualizări :1170


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro