“Acasă. O istorie a vieţii private” de Bill Bryson

oct. 1st, 2012 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la editura Polirom a apărut, în traducerea lui Ciprian Şiulea, un remarcabil volum despre istoria fascinantă a lucrurilor din casele noastre ce ne par astăzi atât de familiare şi care au ajuns să facă parte din rutina vieţii zilnice: “Acasă. O istorie a vieţii private” de Bill Bryson (volum disponibil şi în ediţie digitală).

„Casele nu sunt refugii din calea istoriei, ci locul în care sfârşeşte istoria.” (Bill Bryson)

„O carte a cărei lectură e o delectare continuă şi în care descoperi tot timpul lucruri noi. Bryson scrie cu un umor sec şi într-un stil încântător de amuzant. Se pricepe de minune să facă viaţa cotidiană în acelaşi timp ciudată şi familiară, ajutându-ne astfel să ne recunoaştem în ea. Acasă este o adevărată comoară: nu plecaţi acasă fără ea.” (Sunday Telegraph)

Bill Bryson, socotit a fi cel mai bine vândut autor de non-ficţiune din Marea Britanie, mărturiseşte în „Introducere” care a fost punctul de plecare în scrierea acestei cărţi: „… m‑am gândit că ar putea fi interesant ca, într‑o carte, să iau în considerare lucrurile obişnuite din viaţă, să le acord atenţie măcar o dată şi să le tratez ca şi cum şi ele ar fi importante. Privind prin casă, am fost uimit şi puţin înfricoşat când mi‑am dat seama cât de puţin ştiam despre lumea domestică din jurul meu. (…) Aşa că mi‑a venit ideea să călătoresc prin ea, să mă plimb din cameră în cameră şi să analizez modul în care fiecare dintre ele a avut un rol în evoluţia vieţii private.”

Mulţi dintre noi trăim în confortul propriilor locuinţe fără să ştim cum au ajuns să arate şi să fie organizate aşa cum sunt astăzi, cu tot ceea ce cuprind ele. Pornind de la această constatare, Bill Bryson ia ca model propria casă pentru a reface îndelungata istorie a vieţii private. Descrie pe rând camerele şi obiectele din ele şi ne arată în tot atâtea poveşti captivante cum au apărut sau cum au evoluat. Mai mult, întrucât, în opinia sa, orice se întâmplă în lume începe şi sfârşeşte în casele noastre, viaţa privată ajunge să prilejuiască digresiuni delectabile în istoria mare. Astfel, baia constituie punctul de plecare pentru o istorie a igienei, dormitorul – pentru una a sexului sau a morţii, bucătăria – pentru o istorie a alimentaţiei şi a comerţului cu mirodenii. Iar anecdotica volumului şi detaliile picante despre viaţa privată a unor nume ilustre fac lectura cu atât mai savuroasă.

Autor a nouăsprezece cărţi de succes, Bill Bryson s-a născut în SUA, însă locuieşte de mult timp în Marea Britanie. A lucrat ca jurnalist şi a fost rector al Universităţii Durham. Este autorul mai multor jurnale de călătorie, ca şi al unui bestseller de ştiinţă popularizată, A Short History of Nearly Everything, care a fost distins cu Aventis Prize şi Descartes Science Communication Prize.

Număr de vizualizări :1468


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro