spot_img

Peter Greenaway, preşedinte de onoare al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti – BIEFF 2012

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) revine anul acesta în perioada 20 – 25 noiembrie 2012, la Cinema Scala şi Cinema Elvira Popescu, îmbogăţit cu parteneriate culturale unice în România şi cu sprijinul direct al unuia dintre autorii care au scris istorie în cinema-ul contemporan. Invitat special al ediţiilor anterioare BIEFF, cineastul britanic Peter Greenaway susţine misiunea educaţională a BIEFF şi este, începând cu acest an, Preşedinte Onorific al festivalului.

Nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, Peter Greenaway este unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului. Influenţate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filosofie, filmele lui Peter Greenaway resping structurile narative convenţionale în favoarea unui univers vizual fascinant, testând limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia şi Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă.

“Având o puternică orientare educaţională, BIEFF are ca principal centru de interes EXPERIMENTUL în cinema şi arta vizuală, scopul său fiind susţinerea creaţiilor inovatoare, promovarea unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane şi care în acelaşi timp explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic”, a declarat Copel Moscu, directorul BIEFF.

Timp de şase zile, la Cinema Scala şi Elvira Popescu, publicul va avea ocazia unică de a viziona câteva dintre cele mai îndrăzneţe filme ale anului, titluri din selecţia celor mai importante festivaluri internaţionale de profil, precum Berlin, Cannes, Veneţia sau Locarno.

BIEFF inaugurează anul acesta încă 5 parteneriate importante, în premieră în România, cu câteva dintre festivalurile de film şi instituţiile de referinţă din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale:

  • IDFAInternational Documentary Festival Amsterdam – cel mai important

festival european de film documentar, numit şi “Cannes-ul documentarelor” – care prezintă în cadrul BIEFF secţiunea sa destinată documentarului experimental şi experimentului documentar, PARADOCS;

  • Prestigiosul Muzeu Naţional de Artă Modernă CENTRE POMPIDOU din

Paris, care, prin programul special prezentat la BIEFF, oferă publicului român acces la impresionanta sa Colecţie Cinema;

  • · LE FRESNOY – Studio National des Arts Contemporains – unul dintre cele

mai importante centre de educaţie artistică din Europa, care dezvoltă tinere talente din întreaga lume sub îndrumarea unor artişti recunoscuţi precum: Jean-Luc Godard, Tsai Ming-Liang, Bruno Dumont, Joao Pedro Rodriguez etc;

  • SIXPACKFILM – cel mai important distribuitor de cinema de avangardă şi

artă vizuală din Austria;

  • NISIMASA Reţeaua Europeană a Asociaţilor Tinerilor Profesionişti de

Cinema, împreună cu care BIEFF organizează anul acesta un workshop de film experimental.

De asemenea, BIEFF este onorat să continue parteneriatele inaugurate în ediţiile precedente cu Quinzaine des Realisateurs, secţiune a Festivalului de la Cannes al cărei centru de interes îl reprezintă tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană, cu legendarul Festival de Scurtmetraj de la Oberhausen şi cu Eye Film Institute Netherlands, cea mai importantă instituţie destinată difuzării şi distribuţiei filmului contemporan olandez.

Acestea sunt doar câteva dintre atracţiile unei ediţii BIEFF care se anunţă mai plină de evenimente ca niciodată. Surprizele vor fi dezvăluite pas cu pas, până pe 20 noiembrie 2012, când se va da startul noii ediţii BIEFF.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi susţinut de CNC, UNATC, UNArte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, Romania Film, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Design Forge.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508