Grădină instalaţie la Gara de Nord : « Cuiburile Sonore » ale lui Laurent Weiss

sept. 27th, 2012 | By | Category: Eveniment

Artistul francez Laurent Weiss, care a lucrat și pentru grupul Hermes, este prezent la București pentru a realiza o grădină-instalație în holul Gării de Nord. Specializat în arta tradițională a împletiturilor din răchită, artistul francez a creat un complex de instalații efemere din răchită și crengi fixate pe sol, care vor schimba perspectiva asupra Gării de Nord în perioada 27 septembrie – 7 octombrie 2012. „Cuiburile Sonore” ale lui Laurent Weiss fac parte din a treia ediție a proiectului Artă și Peisaj al Institutului Francez din București, coordonat de peisagistul urbanist Nicolas Triboi.
Ediția de anul acesta se desfășoară în 3 locuri din București : curtea Institutului Francez (Dacia 77), Piața Verona (lângă Biserica Anglicană) și Gara de Nord. Tema, Strigătul peisajului, propune o revizitare a peisajelor prin sonoritatea lor ; că este vorba de sunetele specifice unor piațete urbane, ale unor mici ulițe de țară sau ale unor păduri, sau cele distincte ale unor clopoței prinși în vârful unor crengi. Ediția a treia propune și o seară de dezbatere pe tema identițății sonore a peisajului, și se bucură și de participarea artistei Maria Balabaș și a proiectului Open Shout, instalație manifest prezentată pe insula San Servolo din Veneția la deschiderea evenimentului OPEN 15.

„Arta permite o rezolvare elegantă a ceea ce istoricul de artă Andrei Pleșu a numit conflictul între peisaj și sentimentul european al naturii. ” Didier Dutour, Director adjunct al Institutului Francez din București.

Program deschidere : 27 septembrie ora 19.00 (sala Elvire Popesco, IFB – bd. Dacia,77)
Seara tematică – Madlena sonoră – Despre identitatea sonoră a peisajului, cu Maria Balabaș, urmată de o dezbatere cu peisagistul Nicolas Triboi ṣi artistul Laurent Weiss. Seara se va încheia cu proiecția filmului Pădurea Mogari,  de Kavase Naomi, Marele Premiu al Juriului la Cannes, în 2007, începând cu  ora 21.

Număr de vizualizări :1172


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro