Concursul de Muzică Clasică „România” de la Tokyo și-a desemnat câștigătorul

sept. 2nd, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 28 august – 1 septembrie 2012, la Tokyo s-a desfășurat Concursul Internațional de Muzică Clasică România, a opta ediție. Acesta a fost organizat de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia, condusă de doamna Kazuko Shimada. Competiția s-a desfășurat sub patronajul Ambasadei României în Japonia și a excelenței sale domnul ambasador Radu-Petru Șerban, în afara premiului în bani, câștigătorul fiind recompensat cu posibilitatea de a susține un turneu în mai multe orașe din România. Concursul s-a adresat muzicienilor cu vârste de peste 15 ani, la preselecții înscriindu-se de fiecare dată sute de participanţi.

De-a lungul ultimelor ediții, din juriul concursului au făcut parte mai mulți reprezentanți ai vieții muzicale românești, la ediția din 2012 în această calitate fiind prezenți în Japonia dirijorul Adrian Morar (Opera Română din Cluj), violista Marie-Jeanne Măi-Antal (Orchestra Națională Radio) și muzicologul Oltea Șerban-Pârâu  (redactor șef al postului Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio) care s-au alăturat mai multor muzicieni japonezi membri ai juriului, majoritatea provenind din Tokyo Symphony Orchestra.

Câștigătoarea secțiunii de vioară a fost tânăra H. Shinoyama care a prezentat în finală o versiune a Ciaconnei de Bach. Trecând peste secțiunea de canto (cea mai slabă din concurs), clasamentul final al percuționiștilor a fost foarte greu de stabilit datorită nivelului remarcabil, pe primele poziții situându-se T. Sato și K Kudo. În ultima zi s-au hotărât cîștigătorii secțiunii suflători, dominată de flautiști și ai secțiunii pian, câștigător fiind M. Law.

Clasamentul final al concursului România de la Tokyo – ediția 2012 – a fost dominat de pianistul M. Law, în vârstă de 22 ani, un tânăr muzician de perspectivă care în toamna anului viitor va putea fi ascultat și de publicul din România. Marele premiu i-a adus câștigătorului suma de 5000 de euro și un turneu în mai multe orașe din România, inclusiv București. Alte distincții speciale acordate la acest început de toamnă la Tokyo au fost două premii Radio România Cultural ce au revenit violonistei H. Shinoyama și pianistului T. Kawaguchi, un premiu al ambasadei României care a mers spre marimbafonistului K. Kudo, două premii ale asociației Music Space – violonistul N. Yamaguchi și flautista K. Shimizu – și premiul publicului, care a mers spre tenorul A. Mizumo.

Câștigătoarea ediției de anul trecut a concursului, violonista Mayuko Ishigami va veni alături de alți câțiva dintre primii clasați în lunile septembrie și octombrie 2012 în România pentru a susține recitaluri la Brașov, Sibiu, Sinaia (29 septembrie, castelul Peleș, în cadrul stagiunii Sunetul Muzicii) și București (1 octombrie, Studioul Alfred Alessandrescu al Radioului) cu sprijinul ARC – Asociația Rădăcini Culturale, Radio România Cultural, a Camerei de Comerț România-Japonia și a Turkish Airlines.

Număr de vizualizări :1153


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro