„Ay, Cuba! O călătorie socio-erotică” de Andrei Codrescu

sept. 14th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 21 septembrie, Curtea Veche Publishing invită publicul la o lansare de carte pe ritmuri de salsa, ce îşi propune să redea spiritul Cubei, aşa cum este el surprins în volumul „Ay, Cuba! O călătorie socio-erotică” de Andrei Codrescu. Lansarea va avea loc în clubul Salsa for You din București (B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 3) începând cu ora 21.00 și va fi urmată de o petrecere cu muzică din Cuba. Despre Andrei Codrescu şi cartea sa vor lua cuvântul Ioana Avădani, Simona Chițan și Elena Stancu.

În lipsa autorului, evenimentul va cuprinde o proiecție cu fotografii din Cuba, multe dintre ele, realizate de David Graham, ilustrând volumul lui Andrei Codrescu, dar şi o demonstrație de salsa cubana. De muzica de la petrecerea ce va urma se va ocupa DJ Angel, singurul DJ din România specializat în muzica latino de origine cubaneză.

Volumul „Ay, Cuba!” este rezultatul călătoriei de zece zile pe care Andrei Codrescu, angajat la National Public Radio din Statele Unite ale Americii, a realizat-o împreună cu reputatul fotograf David Graham pe această mereu fascinantă și misterioasă insulă. Motivul călătoriei a fost vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea pe pământ cubanez, din 1998. E un pretext și un prilej pentru cei doi de a-și pune laolaltă resursele și mijloacele, realizând acest portret al unei națiuni, aflată perpetuu pe muchia istoriei și a politicii, care i-a surprins și încântat pe cititorii americani, induși timp îndelungat în eroare de ideologii atât de dreapta, cât și de stânga. Cei doi au trecut dincolo de prejudecățile adeseori meschine ale americanilor despre Cuba și au legat cu oamenii de pe insulă relații directe, nesubminate de nicio preconcepție.
Prin intermediul interviurilor cu arhitecți, scriitori, șmenari, prostituate și muncitori de rând, „Ay, Cuba!” scoate la iveală o societate plină de pasiune, minată de un conflict intern profund. Nu avem în față un studiu rece, o secțiune transversală a societății cubaneze, ci un portret extrem de personal, de uman al unui popor mândru, muzical, inteligent și… seducător.
Andrei Codrescu (n. 1946) este  unul dintre cei mai cunoscuţi americani de origine română. Este comentator la National Public Radio, fondator al publicației Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas și a predat literatură la Louisiana State University în Baton Rouge.  În 1989, după o absență de peste un sfert de secol, a revenit în țară pentru a relata de la fața locului evenimentele din decembrie 1989 și căderea regimului comunist, pe care le-a redat în Gaura din steag, declarată de New York Times „Notable Book of the year“ (1991). Eseurile sale care analizează dezintegrarea comunismului au apărut într-o serie de volume, inclusiv în The Disappearance of the Outside (1991), Zombification (1994) și The Dog with a Chip in His Neck (1996), ultimele două la editura St. Martin’s Press. În România i-au fost traduse și publicate, de-a lungul anilor mai multe volume, printre care: Domnul Teste în America (1993), Prințesa sângeroasă, (1999), Mesi@ (1999, 2006), Casanova în Boemia (2005). La Curtea Veche Publishing, în seria „Andrei Codrescu“, au fost publicate până în prezent Prof pe drum (2008), Gaura din steag. Povestea unei reveniri și a unei revoluții (2008), Ghid Dada pentru postumani — Tzara și Lenin joacă șah (2009).

David Graham este fotograf, iar lucrările lui se pot găsi în colecțiile de la Museum of Modern Art, din New York, Art Institute din Chicago și la Philadelphia Museum of Art. A publicat numeroase volume de fotografii documentare, printre care American Beauty (Aperture), Only in America (Knopf), Land of the Free (Aperture), Taking Liberties (Pond Press), Alone Together (Pond Press), Almost Declaring Independence (Pond Press) și Paradise (Pond Press). Lucrările sale apar cu regularitate în New York Time MagazineTimeNewsweekLife și Fortune.

Număr de vizualizări :1307


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro