„Spune NU desfiinţării TVR Cultural”

aug. 12th, 2012 | By | Category: Proiecte

Decizia Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române de a înceta emisia postului de televiziune TVR Cultural nu i-a lăsat reci pe iubitorii de cultură. Astfel, duminică, 12 august 2012, adică în două zile de la anunţarea acestei hotărâri, petiţia online „Spune NU desfiinţării TVR Cultural!” a strâns deja peste 3 000 de semnături. Printre semnatari se află şi Dan Iancu, Florin Chilian, Oana Pellea, Mihai Şora, Michael Haulică, Ruxandra Garofeanu, Andrei Jecza, Mihai Zgondoiu, Angela Furtună, Alex Ştefănescu, Dan Mircea Cipariu, Speranţa Rădulescu, Norman Manea ş.a. Semnatarii atrag atenţia faţă de situaţia în care se găseşte fenomenul cultural român precum şi cel media, acesta din urmă promovând tot mai des evenimente şi ştiri tabloidizate, pseudo-vedete şi comportamente aculturale. Echipa AgenţiadeCarte.ro a semnat această petiţie împotriva desfiinţării TVR Cultural. Dacă doriţi ca acest post de televiziune să emită în continuare, semnaţi petiţia online: http://www.petitieonline.ro/petitie/spune_nu_desfiintarii_tvr_cultural_-p09100142.html


Alex Ştefănescu: „Desființarea TVR Cultural reprezintă un atentat la adresa culturii române. Claudiu Săftoiu, care se exprimă într-o limbă română precară și se află la conducerea TVR într-un mod nejustificat, s-a angajat, în regim de ugență, într-o campanie împotriva singurului canal din România cu emisiuni de o remarcabilă ținută intelectuală. În loc să lupte cu prostul-gust, cu vulgaritatea, cu amatorismul, pentru justifica salariul indecent de mare pe care îl primește din partea societății românești, contribuie și el, printr-un act de vandalism, la degradarea stilului de viață din România.”

Norman Manea: “Sunt atâtea instituţii inutile şi corupte în România, încât ar fi uşor de înlocuit această brutală măsură cu una necesară”

Dan Mircea Cipariu: „După 10 ani de activitate, TVR Cultural este ras de un Consiliu de Administraţie care ştie că misiunea publică a TVR e dată de emisiunile info-educaţionale, culturale, ştiinţifice şi spirituale. Sper ca măsura desfiinţării TVR Cultural să fie anulată în urma acţiunilor noastre de protest.”

Valentin Nicolau: „Plecând de la ipoteza tăierii emisiei unor canale şi, implicit, concedierea unui număr mare de salariaţi, fără a determina modelul optim de funcţionare în condiţiile unui buget de cheltuieli drastic redus, TVR Cultural a fost cel mai uşor de ucis. Nu face audienţe, deci nu iese de vreun comision din publicitate, emisiunile sunt neinteresante pentru şmecheri, achiziţia de programe specifice nu prea lasă loc de şpagă, mai apar şi nişte intelectuali care au opinii în răspăr cu cele ale politicienilor şi… consumă 1,7% din totalul bugetului TVR! Cu 1,7% tăiat din bugetul TVR se salvează salariile câtorva amante, mai rar soţii de demnitari, salariile unor consilieri şi ziarişti obedienţi. Toţi aceştia costă mai mult TVR, dar Culturalul trebuia ucis, ca să se arate lumii că se face reformă, să se vadă că s-au luat decizii, în contextul în care, de când s-a instaurat noul Consiliu de Administraţie, nu s-a luat nicio hotărâre care să reducă efectiv costurile, ci doar măsuri care, mimând acţiune, au lăsat senzaţia „fă-te că lucrezi”. (http://www.noriimei.ro/nori-de-furtuna/tvr-cultural-victima-imposturii/)

Andrei Jecza: „Închiderea TVR Cultural ar însemna un nou atac la adresa Artei şi Culturii române adus de noul Guvern în doar câteva săptămâni de activitate! Este de neconceput renunţarea la un astfel de post de culturalizare şi educare în masă! Arta, trebuie să înveţe domnii politicieni, nu este un motor pe termen scurt de bani, ci ea aduce faimă, respect şi are un rol educativ, care prin emulaţie este generator de profit!
Câştigul în termeni de educaţie şi cultură nu trebuie calculat mereu în RON, EURO sau DOLLAR!”

Mihai Zgondoiu: „Este inadmisibil ca singurul post de cultură din ţara aceasta să fie închis. O să rămânem doar cu show-uri can-can şi cu bârfe politice penibile!”

Angela Furtună: „Desfiinţarea TVR Cultural mi se pare o eroare. Postul reprezintă hrana intelectualilor români şi materialul didactic accesabil democratic pentru tinerii care nu aleg turma mediocrităţii. Deplâng această direcţie de acţiune de eliminare a TVR Cultural, acţiune care, indirect, loveşte decisiv în forma cea mai importantă a libertăţii: cultura. Îmi exprim îngrijorarea faţă de situaţia creată şi adresez conducerii rugămintea să reexamineze oportunitatea de a repara această eroare. Reparaţia ar reface un mare potenţial de aspiraţii pentru o societate astăzi îngenuncheată”

Dan Dumitrescu: „Am petrecut 35 de ani în TVR. Am fost regizor de montaj, am făcut nenumărate spectecole, preluări de spectacole de teatru, spectacolul cu Pavaroti, cu Domingo, pe timpul comuniştilor, împreună cu Marilena Rotaru am făcut spectacolele aniversare Cella Delavrancea 100 şi 101 ani. Puteţi scoate orice program din grila TVR-ului, nu observă nimeni, dar dacă scoateţi TV Cultural o să aveţi un scandal de proporţii. Poporului român TREBUIE să i se dea şi CULTURĂ, nu numai manele şi tot felul de glume de prost gust sau numai ştiri. Puteţi desfiinţa TVR, 1 n-o să-şi dea nimeni seama, toate ştirile sunt la fel pe toată scala de posturi din România. La TVR Cultural programele sunt bine făcute, interesante, din domenii de cultură diferite şi acoperă un public ţintă destul de mare, de vârste şi meserii diferite. Vă mulţumesc şi vă stau la dispoziţie, dacă veţi avea nevoie de informaţii suplimentare”

Număr de vizualizări :2806


5 Comments to “„Spune NU desfiinţării TVR Cultural””

 1. livia spune:

  NU SUNTEM DE-ACORD CU DESFIINTAREA ACESTUI SUPERB POST TV!
  De ce ne furati domnilor proaspeti guvernanti, nealesi, unica placere – CULTURA???
  Ati promis multe, dar acum ne vitregiti de ceea ce avem mai scump!
  NU! NU VREM!

 2. livia spune:

  Nu suntem de-acord cu desfiintarea postului TVR CULTURAL!

 3. cartusel spune:

  o greseala imensa …. ce ne mai ramane doar mezzo atat

 4. emilia spune:

  O mare greseala desfiintarea postului TVR CULTURAL

 5. Adrian Arnaut spune:

  O greseala imensa !!!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro