“Romania Underground” – călătorii la final

aug. 20th, 2012 | By | Category: Postcard

Realizatorul Radio România, Sebastian Crăciun, a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un text despre prima ediţie a Turneului „Romania Underground – Muzica în Salinele României”, care abia s-a încheiat. Cum s-a desfăşurat, ce impact a avut, cine a participat şi alte detalii puteţi găsi în textul de mai jos, semnat Sebastian Crăciun.


Prima ediție a Turneului “Romania Underground – Muzica în Salinele României” s-a încheiat. Ineditul eveniment, organizat de Radio Romania Cultural, Salrom, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romania și ExcesMusic, a oferit turiștilor aflați în vacanță, în locuri de mare spectaculozitate, o atracție în plus, momente de bucurie prin intermediul artei sunetelor.

ICon Arts Trio şi-a început călătoriile spre centrul pământului la Slănic Prahova şi Târgu Ocna (Județul Bacău), adică în cea mai înaltă salină europeană (54m de la podea la plafon), respective în salina aflată la cea mai mare adâncime din România – 240 m. Violonistul Simon Csongor, violistul Bogdan Eugen Cristea şi violoncelista Csilla Kecskes Aved, au adus muzici de calitate, care au creionat o călătorie muzicală prin trei secole creatoare. Au putut fi ascultate piese de mici dimensiuni de Telemann, Schubert, Mozart, Compagnoli, Swan Hannessy, Vladimir Cosma şi Julius Fucik

Acelaşi program bine ales, bine interpretat, bine adaptat pentru acest tip de concert dedicat unui public aflat poate pentru prima dată în faţa unui asemenea experienţe a fost reluat la Cacica, unde după coborârea a 193 de trepte, la aproape 50 de metri în subteran, trei muzicieni în ţinute de seară s-au strecurat prin galerii pentru a ajunge într-un spaţiu foarte frumos – sala de bal, luminată cu candelabre de sare.

Apoi muzica a pătruns în spectaculoasa salină de la Praid, îmbogăţită pentru câteva zeci de minute şi cu armonii clasice. După o scurtă călătorie prin galerii cu autobuzul, urmată de coborârea a aproape 300 de trepte, am fost suprinşi să vedem la aproximativ 120 m sub pământ mii de oameni, care îmbinau curele de aerosoli cu diverse activităţi sportive, culinare, religioase şi prin intermediul ICon Arts Trio şi culturale.

Punctul final al turneului a fost salina cea mai recent deschisă spre vizitare, cea de la Ocnele Mari de la Râmnicu Vâlcea. Un spațiu fascinant, cu multe atracții, un loc în care actul cultural s-a simțit acasă, beneficiind de o scenă frumoasă, de o iluminare interesantă și de o sonorizare eficientă.

Romania Underground a însemnat muzica venită în întâmpinarea publicului, promovarea unor tineri foarte talentati, valoroși și serioși, pentru care programul “Oportunități la tine acasă” și-a arătat eficiența, promovarea unor locuri de un real interes turistic – Salinele României.

Organizatori: Radio România Cultural, Salrom, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi ExcesMusic.

Parteneri: Afcn, Programul Oportunităţi la tine acasă şi Tipografia Docuprint din Bacau.

Parteneri media – Radio România Actualităţi, Radio România Regional, Radio România Muzical, Obsevator cultural, Onlinegallery.ro, Port.ro, Viaţa Vâlcii.

Sebastian Crăciun (Realizator Radio România, Director artistic al „Mogosoaia ClasicFest”)

Număr de vizualizări :1307


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro