“Marele jaf comunist”, proiecție specială de 23 august

aug. 22nd, 2012 | By | Category: Eveniment

Joi, 23 august 2012, de la ora 20.00, pe terasa Cărturești Verona din București, va avea loc o proiecție specială a filmului “Marele Jaf Comunist”, în prezența regizorului Alexandru Solomon. Cu această ocazie va fi lansat și DVD-ul de colecție, apărut de curând la Parada Film. Materialul include și filmul “Reconstituirea”, regizat de Virgil Calotescu pe un scenariu aprobat de Ministerul de Interne al Republicii Populare Române.


August 1959, Bucureşti. Maşina Băncii Naţionale este atacată în plină stradă, de un grup de oameni mascați și înarmați care fug cu 1,6 milioane de lei. Peste o lună, șase foști membri ai nomenklaturii comuniste sunt arestați și acuzați de jaf. În timpul anchetei, li se cere să-și joace propriile roluri într-o reconstituire filmată la comanda Securității. Apoi sunt condamnaţi la moarte sub obiectivul aparatului de filmat. La mai puţin de un an, „Reconstituirea”, în regia lui Virgil Calotescu, rulează pe ecrane.

După 40 de ani, Alexandru Solomon a revenit asupra acestui hold up bizar, interogând reconstituirea polițienească dar și martorii epocii, victime și călăi laolaltă. La data premierei, Alex Leo Șerban a spus despre ”Marele Jaf Comunist” că este ”unul din cele mai inteligente filme (documentare și pelicule de ficțiune reunite) făcute în România. Este o investigare a Istoriei cu ”armele” Filmului, un fel de imagine contra imagine. Din această confruntare, spectatorul nu are decât de câștigat”.
O coproducție între Libra Film (România) – Les Films D’Ici (Franța), “Marele Jaf Comunist” a fost premiat la festivaluri internaționale de prestigiu precum MediaWave (Ungaria) și ”Documenta” (Madrid), și difuzat de televiziuni importante precum BBC, Arte sau France 2, precum și în Statele Unite și Australia.
După premiera de la BBC în 2005, revista Time Out scria: ”Filmul este o emoționantă, uneori absurdă și deseori captivantă incursiune în viața din spatele Cortinei de Fier”.
Ediția specială a dvd-ului “Marele Jaf Comunist” va fi disponibilă în rețelele librăriilor Cărturești, Librarium dar și la Librăria Engleză “Anthony Frost”.

Număr de vizualizări :1111


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro