„Oameni și Așezări Transilvane” de Claudia Sombory

iun. 17th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Ecou Transilvan a apărut volumul „Oameni și Așezări Transilvane” de Claudia Sombory.

„În momentul în care am primit un telefon cu propunerea de a pregăti o nouă ediţie a cărţii mele Povestiri din Ardeal, trebuie să spun că am privit ideia cu făcut plăcere. Cartea a avut success iar eu am mai adunat între timp o mulţime de noi informaţii.
Arhivele bibliotecilor din Viena şi Budapesta pline de cutii din carton cu documente prăfuite parcă numai aşteaptă ca cineva să le dea importanţă. Momentul în care, după lungi căutări , dai peste vreun document interesant, îl ţi în mînă , te uiţi lung la el , te transpui în epoca respectivă şi îţi dai seama de o serie întreagă de lucruri, este o frumoasă şi meritată răsplată a muncii de documentare. Efortul nu se rezumă numai la a găsi un document , trebuie să şti să-l citeşti. Documentele cancelariei vieneze, documentele din Arhiva de război a Austriei pe care le-am consultat sunt scrise de mână şi în general în caligrafie Sütterlin. Documentele mai vechi transilvane sunt scrise în limba latină.
Câteodată am mai dat şi peste infomaţii interesante. Căutând într-un catalog , am dat peste numele Basarab-Brâncoveanu şi am aflat că în arhiva cancelariei vieneze unde sunt, cu multă exctitate înregistrate toate actele de înobilare şi donaţii ale imperiului nu există absolut niciun act care să ateste acordarea vreunui titlu nobiliar al imperiului pentru Domnitorul Constantin Brâncoveanu . Moştenitorii indirecţi au purtat ani de zile procese , poate nu atât pentru titlu ci mai ales pentru avere.
Actualul volum conţine în mare parte povestirile din cartea Povestiri din Ardeal, dar în urma multelor informaţii mai noi pe care le-am cules , am reântregit şi adaptat schemele genealogice, am putut extinde multe capitole, am scris un capitol nou despre disputatul comandant de la 1848, Alexander Sombory şi bineânţeles am adăugat o anexă cu unele documente. Cartea nu mai putea avea acelaşi titlu.
Sper ca textele şi informaţiile din carte să fie citite cu plăcere, ele sunt adresate unui public larg , dornic de a afla ceva despre locuitorii şi aşezările din Ardeal.
Un mozaic de întâmplări, existenţe umane, bucurii dar şi dureri, aspiraţii dar şi chinuri şi toate astea pe fundalul a 1000 de ani de istorie transilvană. Umanistului Sir Thomas More îi sunt atribuite cuvintele: tradiţie nu înseamnă să păstrezi cenuşa, ci să laşi flacăra să ardă mai departe. O carte destinată unui larg cerc de cititori.” Claudia Sombory

Număr de vizualizări :1297


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro