spot_img

Muzicienii Gabriela Costa şi Paul Pintilie, invitaţi la „Locomotiva Jazz”

În perioada 28-30 iunie 2012, ICR Budapesta continuă seria de evenimente jazzistice prin concertele cu sala plină ale „Locomotivei Jazz”, invitând în luna iunie 2012, înaintea intrării în triaj, doi muzicieni din România să participe alături de doi muzicieni din Ungaria într-o nouă aventură muzicală, la peste trei ani de la „punerea pe şine” a acestui inedit jam-session.

Ca şi în vara anului trecut când în aceeaşi perioadă ICR Budapesta a externalizat şi la Esztergom Locomotiva Jazz, şi anul acesta Gabriela Costa (voce) şi Paul Pintilie (pian), alături de doi reprezentanţi ai jazzului maghiar, Sándor Sárkány (contrabas) şi József Adamecz (tobe) vor duce mai departe această tradiţie .

Concertele vor avea loc în data de : 28 iunie 2012, de la orele 21.00 la Budapest Jazz Club (1088 Budapest, Múzeum utca 7) şi 30 iunie 2012, de la orele 21.00 la Esztergom, pe scena teatrului în aer liber din cetate, Várszínház

Gabriela Costa este profesoară de geografie, studiind muzică de jazz ca autodidactă. A concertat alături de: Alex Man, Istvan Gyarfas, Csaba Santa, Zsolt Asztalos, Pedro Negrescu, Tavi Scurtu, Valerio Scrignoli, Bogdan Plech şi Dan Georgescu şi a participat la Festivalul Internaţional Studenţesc de Jazz Tg. Mureş,Canzonissima (Italia), Jazz Napocensis Cluj-Napoca. Este invitata lui Florian Lungu şi Mike Godoroja la emisiunea „Unora le place” de la Televiziunea Română şi ale altor posturi locale (Cluj-Napoca, Tg.Mureş, Oradea), iar în paralel susţine numeroase concerte de club.

Paul Pintilie s-a născut în 1990 la Rădăuţi, Suceava. Între 2005 şi 2009 urmează cursurile Colegiului de arte O. Bancilă, Iaşi, secţia pian, iar din 2010 până în prezent este student la Academia de muzică Gheorghe Dima din Cluj, specializarea compoziţie, pian. Din 2007 pînă în 2009 este pianist în orchestra OPIS BAND Iaşi. Participă la Sibiu International Jazz Festival, la Festivalul de jazz Napocensis în 2011 şi la Sibiu International Jazz Festival în 2012. Este atras către jazz de Louis Armstrong, iar pianiştii care îi oferă inspiraţie sunt Michel Camilo, Chucho Valdes, Kenny Barron sau Brad Mehldau. Compune miniaturi camerale cu influenţe folclorice româneşti şi improvizează pe preludii şi fugi de J.S. Bach. În prezent, alături de Trupa Aria Blue susţine în fiecare joi, la Elements Cocktail Bar din Cluj concertele “Jazz Flavours” alături de Oana Mureşan.

Sándor Sárkány, după absolvirea liceului, la Tata, în 1982 începe să cânte la contrabas. Din 1984 este admis la cursurile postliceale ale Şcolii de Muzicădin Győr, ulterior din 1987 urmând cursurile Colegiului de MuzicăLiszt Ferenc. În 1991 absolvă acest colegiu şi urmează specializarea de jazz în cadrul catedrei de specialitate a aceleiaşi instituţii. În 1988 înfiinţează în colegiu Outsider Big Band iar între 1989 şi 1991 este instrumentist al orchestrei Operei Naţionale Maghiare. În 1993 concertează în Insulele Canare în cadrul Oldsmobil Dixieland Jazz Band iar între 1995 şi 1999 este membru permanent al celebrului grup Benkó Dixieland Band, alături de care ia parte la numeroase festivaluri internaţionale. Este recompensat cu Crucea de Cavaler al Republicii Ungare. Între 1999 şi 2001 concertează alături de solista americană Carol Cass. Din 2001 este membru al grupului Cotton Club Singers şi lucrează împreună cu solista Micheller Myrtill. Din 2006 este membru permanent al Budapest Jazz Orchestra.

József Adamecz s-a născut în 1965 la Nagykáta. Începe studiile muzicale la tobe iar la vârsta de 13 ani tatăl său îl introduce în formaţia restaurantului local. Între 1978 şi 1979 este elevul lui Vilmos Jávori. După cîţiva ani de pauză, în 1984 primeşte atestatul de artist liber-profesionist. În 1988 după multe căutări devine membru permanent al grupului lui Iván Nesztor, Wei Wu Wei, în care cîntă vreme de şase ani şi jumătate. Alături de acesta scoate primulşi pentru multă vreme singurul album. Datorită acestui disc multă vreme participă atât ca membru permanent cât şi în calitate de colaborator la proiecte diverse precum: Relax, Palermo Boogie Gang, Wee Dot, Blues for Men, Makó és Jeruzsálem, Éliás Projekt, Muddy Shoes. Pînă în 1998 participă la numeroase proiecte şi concertează în toată lumea, iar din 1999 participă activ în formaţia Hobo Blues Band. În 2008 face parte din trupa acordeonistului de blues Billy Gibson, alături de care efectuează turnee în Ungaria.

Număr de vizualizări :1599

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508