La ONB se joacă “Madama Butterfly” pentru soprana Maria Şindrilaru

iun. 15th, 2012 | By | Category: Eveniment

Duminică, 17 iunie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti va avea loc o reprezentaţie cu spectacolul „Madama Butterfly” (G. Puccini), dedicat sopranei Maria Şindrilaru. Această reprezentaţie va încheia seria spectacolelor aniversare din această stagiune. Opera Naţională Bucureşti a dedicat periodic, în această stagiune, unul dintre spectacolele sale din repertoriu unui artist care, de-a lungul carierei sale, a înnobilat prima scenă lirică a ţării. Printre cei mai recenţi artişti aniversaţi se numără: sopranele Elena Grigorescu, Lucia Becar, Lucia Stanescu şi tenorul Florin Farcaş.


Soprana Maria Şindrilaru face parte din generaţia de aur a Operei Naţionale Bucureşti, care în perioada anilor ’50 – ’70 a cucerit Europa ca unul dintre cele mai bune teatre de operă din lume. Maria Şindrilaru a absolvit Conservatorul din Bucureşti în anul 1953, la clasa maestrei Arta Florescu, în acelaşi an devenind solistă a teatrului liric bucureştean.
Soprană lirică, Maria Şindrilaru a abordat numeroase roluri din creaţia compozitorului Giacomo Puccini (printre care Mimi din „La Bohème”, Liu din „Turandot”), alături de Manon din opera cu acelaşi nume (Jules Massenet), Micaela din „Carmen” (Georges Bizet), Marguerite din „Faust” (Charles Gounod). A cântat alături de nume mari ale scenei româneşti (David Ohanesian, Zenaida Pally, Elena Cernei, Valentin Loghin, Valentin Ludovic Spiess, Valentin Teodorian etc.) şi a avut ca parteneri de scenă şi personalităţi internaţionale precum cântăreţii Zurab Andjaparidze, Nicolai Ghiaurov, Tony Poncet, Kim Borg, Ivan Petrov. A cântat pe scene din lume cu ocazia turneelor de succes întreprinse de Opera Naţională Bucureşti, fiind apreciată în China, Polonia, Belgia, Bulgaria, Franţa, dar mai ales în Rusia, unde a susţinut concerte şi roluri principale în toate oraşele importante.

Invitata specială a spectacolului „Madama Butterfly” va fi soprana Carmen Gurban, care va interpreta rolul lui Cio-Cio-San, o frumoasă japoneză care simte o pasiune puternică pentru locotenentul american Pinkerton. Pentru această dragoste ea este repudiată de familie, dar suferinţele ei nu se sfârşesc aici (…).

Soprana Carmen Gurban, prim-solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, este licenţiată în canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” . În anul 2009, solista a devenit doctor în muzică la aceeaşi instituţie.

A colaborat cu teatre lirice din străinatate, dintre care amintim: Opera de Stat Sofia (Bulgaria), Teatro Verdi Firenze (Italia), Concertgebouw de Doelen din Rotterdam (Olanda), Concertgebouw – Brugge (Belgia). Repertoriul său cuprinde titlurile de operă importante printre care: Micaela din Carmen (G. Bizet); Marguerite din Faust (Ch. Gounod); Donna Anna din Don Giovanni şi Contesa din Nunta lui Figaro (W.A. Mozart); Mimi din La Bohème, Liu din Turandot şi Floria Tosca din Tosca (Giacomo Puccini); Violetta Valery din Traviata, Amelia din Bal mascat (G. Verdi).

Alături de Carmen Gurban, din distribuţie fac parte artişti şi colaboratori ai ONB: Oana Andra, Cristina Eremia, Jose Manuel Chu, Ionuţ Pascu, James Lee, Daniel Filipescu, Horia Sandu, Dan Indricău, Mihai Iacob.
Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Adrian Morar.

Număr de vizualizări :1157


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro