spot_img

La ONB se joacă “Madama Butterfly” pentru soprana Maria Şindrilaru

Duminică, 17 iunie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti va avea loc o reprezentaţie cu spectacolul „Madama Butterfly” (G. Puccini), dedicat sopranei Maria Şindrilaru. Această reprezentaţie va încheia seria spectacolelor aniversare din această stagiune. Opera Naţională Bucureşti a dedicat periodic, în această stagiune, unul dintre spectacolele sale din repertoriu unui artist care, de-a lungul carierei sale, a înnobilat prima scenă lirică a ţării. Printre cei mai recenţi artişti aniversaţi se numără: sopranele Elena Grigorescu, Lucia Becar, Lucia Stanescu şi tenorul Florin Farcaş.


Soprana Maria Şindrilaru face parte din generaţia de aur a Operei Naţionale Bucureşti, care în perioada anilor ’50 – ’70 a cucerit Europa ca unul dintre cele mai bune teatre de operă din lume. Maria Şindrilaru a absolvit Conservatorul din Bucureşti în anul 1953, la clasa maestrei Arta Florescu, în acelaşi an devenind solistă a teatrului liric bucureştean.
Soprană lirică, Maria Şindrilaru a abordat numeroase roluri din creaţia compozitorului Giacomo Puccini (printre care Mimi din „La Bohème”, Liu din „Turandot”), alături de Manon din opera cu acelaşi nume (Jules Massenet), Micaela din „Carmen” (Georges Bizet), Marguerite din „Faust” (Charles Gounod). A cântat alături de nume mari ale scenei româneşti (David Ohanesian, Zenaida Pally, Elena Cernei, Valentin Loghin, Valentin Ludovic Spiess, Valentin Teodorian etc.) şi a avut ca parteneri de scenă şi personalităţi internaţionale precum cântăreţii Zurab Andjaparidze, Nicolai Ghiaurov, Tony Poncet, Kim Borg, Ivan Petrov. A cântat pe scene din lume cu ocazia turneelor de succes întreprinse de Opera Naţională Bucureşti, fiind apreciată în China, Polonia, Belgia, Bulgaria, Franţa, dar mai ales în Rusia, unde a susţinut concerte şi roluri principale în toate oraşele importante.

Invitata specială a spectacolului „Madama Butterfly” va fi soprana Carmen Gurban, care va interpreta rolul lui Cio-Cio-San, o frumoasă japoneză care simte o pasiune puternică pentru locotenentul american Pinkerton. Pentru această dragoste ea este repudiată de familie, dar suferinţele ei nu se sfârşesc aici (…).

Soprana Carmen Gurban, prim-solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, este licenţiată în canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” . În anul 2009, solista a devenit doctor în muzică la aceeaşi instituţie.

A colaborat cu teatre lirice din străinatate, dintre care amintim: Opera de Stat Sofia (Bulgaria), Teatro Verdi Firenze (Italia), Concertgebouw de Doelen din Rotterdam (Olanda), Concertgebouw – Brugge (Belgia). Repertoriul său cuprinde titlurile de operă importante printre care: Micaela din Carmen (G. Bizet); Marguerite din Faust (Ch. Gounod); Donna Anna din Don Giovanni şi Contesa din Nunta lui Figaro (W.A. Mozart); Mimi din La Bohème, Liu din Turandot şi Floria Tosca din Tosca (Giacomo Puccini); Violetta Valery din Traviata, Amelia din Bal mascat (G. Verdi).

Alături de Carmen Gurban, din distribuţie fac parte artişti şi colaboratori ai ONB: Oana Andra, Cristina Eremia, Jose Manuel Chu, Ionuţ Pascu, James Lee, Daniel Filipescu, Horia Sandu, Dan Indricău, Mihai Iacob.
Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Adrian Morar.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508