„Acorduri și Dezacorduri Critice” de Ovidiu Pecican

iun. 17th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Ecou Transilvan a apărut volumul de critică literară „Acorduri și Dezacorduri Critice” de Ovidiu Pecican.

„Dacă aș putea – prin vreun dibaci meșteșug peste care să fi dat dintr-un noroc chior – să transmit ceva din dinamicile endorfinei stârnite la atingerea câte unei pagini, dacă aș izbuti măcar să sugerez licărul ghiduș care te străbate la fandarea iute a floretei ideilor, la descifrarea unui clenci meșteșugit, la apariția neașteptată a unui golf auriu peste care se lasă ușor penumbrele înserării, dacă aș surprinde măcar ceva din răcoarea unei străzi străbătute în viteză, după ploaie, de o mașină cu luminile roșii și farurile orbitoare pornită să taie câteva clipe, până la colț, calmul britanic al unei nopți de primăvară, dacă aș amuza o secundă, cu șuturile de Sganarel sau de Matamor ale micilor mele răutăți complice, pe amabilul răsfoitor de față. Voluptatea s-ar așeza, încă o dată, la masa literaturii, prânzind fastuos, chiar și frugal de-ar fi, cu fericitul cititor de la celălalt capăt al mesei.”, a scris autorul.

Ovidiu Pecican este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1985). Doctorat în istorie (1998). În prezent, este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 2008 a fost numit ambasador național al Anului European al Dialogului Intercultural. Coautor (împreună cu Sorin Mitu, Lucia Copoeru, Virgiliu Țârău și Liviu Țârău) al manualelor de istorie pentru clasa a XI-a și a XII-a, apărute la Editura Sigma în 1999, aprobate de Ministerul Educației Naționale, dintre care primul interzis ulterior în școlile din România. Este, de asemenea, realizator de emisiuni TV („Clujul trăit”, „Agartha Club”, „Sarea-n bucate”). Debut absolut în „Flacăra roșie” din Arad (1978). Debut editorial în 1985 în antologiile Gustul livezii, O planetă numită anticipația și Romanul românesc în interviuri. Prezent în culegeri de povestiri SF. Volumul Acorduri și dezacorduri critice, apărut la Editura Ecou din Cluj Napoca este a cinzecișidoua carte a lui Ovidiu Pecican.

Număr de vizualizări :1183


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro