Pianistul Eduard Stan și dirijorul german Gerd Müller-Lorenz, în concert la Sala Radio

mai 1st, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 4 mai 2012, de la ora 19.00, la Sala Radio va avea loc un concert al Orchestrei Naționale Radio, care îl va avea ca solist pe Eduard Stan, pianistul despre care s-a spus că îmbină spiritul riguros german cu sensibilitatea românească. La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio se va afla dirijorul german Gerd Müller-Lorenz, dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Hanovra. Programul va cuprinde ”Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră, op. 15” de J. Brahms și ”Simfonia nr. 3 în la minor, op. 56 – Scoţiana” de F. Mendelssohn.

Născut în 1967 la Braşov, pianistul Eduard Stan s-a stabilit în Germania la vârsta de 11 ani. Caracterizat de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung drept „pianist în posesia unui eminent sens al nuanţelor”, concertează în majoritatea ţărilor europeene şi în S.U.A. În trecutul apropiat a cântat în săli prestigioase cum ar fi: Carnegie Hall New York, Salle Cortot Paris, Filarmonica şi Konzerthaus din Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus din Viena, Kennedy Center Washington DC, Auditorio Nacional Madrid, Rudolfinum Praga, Konserthuset din Stockholm, Palais des Beaux Arts şi Flagey din Bruxelles, Queen’s Hall Copenhaga, Filarmonica din Luxemburg, National Concert Hall Dublin, Musikhalle Hamburg, Gasteig München şi Ateneul din Bucureşti. Debutul său la celebra Wigmore Hall din Londra a fost descris ca eveniment de “artă pianistică de cea mai înaltă măiestrie” (Classical Source, Anglia). Eduard Stan a concertat la diferite festivaluri internaţionale, de exemplu la Festivalul Massenet, Lille Pianos şi “Piano à Riom” din Franţa, Festivalul George Enescu din România, Festivalul “Mijlocul Europei” din Cehia, Festivalul “Braunschweig Classix” din Germania, Festivalul de muzică de cameră din Galway / Irlanda, Festivalul din Bourlinster / Luxemburg şi Festivalul Muzicii Româneşti de la Iaşi. A colaborat cu diferite orchestre din Germania, România, Austria şi Italia, sub bagheta unor dirijori precum Lutz Köhler, Shinya Ozaki, Theo Wolters, Thomas Dorsch, Ovidiu Bălan, printre alţii. În 2010 a debutat cu mare succes la Filarmonica Enescu din Bucureşti cu concertul de Grieg, sub bagheta maestrului Christian Badea.
Eduard Stan este un apreciat partener de muzică de cameră, renumita revistă de specialitate The Strad descriind-ul ca „un talent fin al retragerii cu un simţ înnăscut pentru echilibrul sonorităţii”. De peste zece ani concertează cu regularitate în duo împreună cu violonistul Remus Azoiţei din Londra, cu care a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu. Eduard Stan a înregistrat CD-uri solo pentru casa de discuri germană Hänssler Classic cu muzică de Bach, Schubert, Chopin, Liszt, Fauré, Debussy şi Ravel. Cea mai recentă realizare discografică este un CD Chopin, lansat la casa de discuri Thorofon în 2010, cu ocazia celor 200 de ani de la naşterea geniului polonez, “un disc înregistrat vădit într-o stare de graţie şi amintind de marii maeştri”, precum precizează ziarul Suplimentul de Cultură, în care Eduard Stan este comparat cu un “predecesor de talia lui Wilhelm Kempff”. Eduard Stan a fost fondatorul şi directorul artistic al Festivalului Enescu de la Heidelberg / Mannheim din 2005. A fost distins în ţară cu Premiul Prometheus pentru meritele sale în legătură cu promovarea culturii româneşti în Occident. Proiectele sale din anul 2011 au cuprins recitaluri solo la Londra, Lisabona, Porto, Varşovia (seria Chopin din parcul Łazienki), Cracovia (Festivalul internaţional de pian) şi, printre altele, un un turneu cu 4 recitaluri şi masterclass în Israel (Ierusalim, Haifa, Rishon LeZion). În duo, a putut fi ascultat la Berlin, Veneţia (Teatro La Fenice) şi Roma (Accademia Santa Cecilia), printre altele. În primăvara anului 2011 a înregistrat un CD împreună cu baritonul german Peter Schöne.

Dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Hanovra, Gerd Müller-Lorenz a colaborat cu Orchestra Radio din Bavaria, Orchestrele Simfonice din Aachen, Nürnberg, Sanremo, Orchestra Filarmonică Baltică din Gdańsk, Orchestra Filarmonică din Saratov, Tübingen Sinfonietta şi Filarmonica din New York. Format la Academia de Muzică şi Teatru din Hanovra, dirijorul a studiat alături de Heinz Henning, Karl Engel, Lutz Köhler, Hans-Herbert Jöris, Helmut Lachmann. După terminarea studiilor s-a afirmat ca dirijor, acompaniator şi corepetitor, ocupând funcţia de profesor la Academia de Muzică şi Teatru din Hanovra. Pasionat de cultura slavă, Gerd Müller-Lorenz a fost dirijor invitat al Conservatoarelor din Gdańsk, Wrocław – Polonia şi Saratov în Rusia. Repertoriul său vizează o variată paletă stilistică ce porneşte de la muzica veche la cea contemporană, iar de-a lungul timpului a avut prilejul de a colabora cu Pierre Boulez, Hans-Werner Henze, Mstislav Rostropovici, Claudio Abbado, Kurt Masur şi Vladimir Ashkenazy.

Număr de vizualizări :1459


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro