Judit Balko expune ”Melting” în cadrul ”Proiect 1990”

mai 22nd, 2012 | By | Category: Proiecte

Vineri, 25 mai 2012, de la ora 18.00, în Piața Presei Libere, va avea loc un nou eveniment în cadrul ”Proiect 1990”, inițiat de Ioana Ciocan. Este vorba despre expunerea sculpturii „Melting”, cu care Judit Balko inaugurează a doua fază a „Proiect 1990”. Eveniment paralel în cadrul Bienalei Internaționale de Artă Contemporană București.


Lansat în ianuarie 2010 de către Ioana Ciocan, „Proiect 1990” marchează o serie de evenimente, care au ca scop amplasarea unor lucrări de artă contemporană, pe soclul din Piaţa Presei, rămas liber încă din 1990.

„Proiect 1990” accentuează interesul Ioanei Ciocan pentru arta de propagandă, dar și dorința artistei de a revitaliza un spațiu din București, cu o mare încărcătură istorică, care nu a fost valorificat de către autorități din 1990 și până acum. Artiștii invitați de Ioana Ciocan să expună în „Proiect 1990” au reușit, în peste doi ani, prin lucrări critice și socio-politice, să creeze o nouă identitate a soclului lui Lenin. Relaţia strânsă dintre totalitarism şi sfera politică a favorizat crearea de artă servilă, care a a sprijinit și glorificat regimul comunist Ceauşescu.

„Melting aduce în discuție trecutul recent și modul în care este perceput de contemporani. De prea multe ori, pentru cei care au trăit în perioda comunistă, brutalitea și urâțenia trecutului colectiv este anulată și estompată de amintirea duioasă a unui trecut personal, a unei tinereți pierdute. Pentru cei care s-au născut după destrămarea regimului comunist, acesta pare de prea multe ori doar un capitol trist, dar încheiat din istoria acestei țări, fără legătură cu prezentul sau cu viitorul.” Judit Balko

Proiect susținut de Fundația Cultural Umanitară „Om bogat, om sărac” și Colina Motors.

Număr de vizualizări :1531


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro