Romanul „Matei Brunul” de Lucian Dan Teodorovici-Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, ediţia 2012

apr. 3rd, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Cel mai recent roman al prozatorului Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi. Juriul, format din Alexandru Călinescu (preşedinte), Emil Brumaru, Valeriu Gherghel, Codrin Liviu Cuţitaru, Bogdan Creţu, Antonio Patraş şi Doris Mironescu, s-a reunit la începutul lunii aprilie pentru a vota titlul câştigător. Premiul, în valoare de 6.000 de lei, va fi decernat în luna mai. Celelalte volume nominalizate în etapa finală, alături de Matei Brunul: Acasă, pe câmpia Armaghedonului (Polirom) de Marta Petreu, Ploile amare de Alexandru Vlad (Charmides), Singura cale de Nicolae Breban (Ideea europeană), Viaţa lui Kostas Venetis de Octavian Soviany (Cartea Românească).

„Unul dintre cele mai solide şi captivante romane româneşti ale ultimului deceniu. Lucian Dan Teodorovici a dat o carte de nivel internaţional şi un aşteptat standard de clasicitate al generaţiei sale.” (Paul Cernat)

„Matei Brunul” a obţinut de curând Premiul pentru Proză al revistei Observator Cultural şi a fost desemnat „Cartea anului 2011” de către revista Contrafort. Romanul va fi tradus în Ungaria şi Bulgaria. Versiunea maghiară va fi publicată la editura Libri, în anul 2013, iar cea bulgară la editura Paradox, în acelaşi an. Romanul este disponibil şi sub formă de eBook.

„Premiul pentru 2011 a fost acordat unui prozator care s-a afirmat puternic în anii din urmă, Lucian Dan Teodorovici. Un prozator, aşadar, din noua generaţie şi care a dat, până acum, dovada unei înzestrări remarcabile, înzestrare confirmată de acest nou roman, Matei Brunul. Este un roman care se ocupă, în principal, de perioada comunistă – perioada anilor ’50 – şi care îmbină demersul realist cu ilustrarea prin intermediul parabolei. E o carte bine structurată narativ, bine articulată, cu mai multe niveluri ale povestirii. Este o carte care reuşeşte să ţină trează atenţia cititorului, o carte de succes la critică si o carte de succes la public. Cred că a fost o alegere potrivită”, a motivat Alexandru Călinescu, preşedinte al juriului.

Ca în fiecare an, Ziarul de Iaşi va acorda şi anul acesta premiul pentru debut literar „Aurel Leon”. Câştigătorul ediţiei din acest an este Corneliu Bîlbă – pentru culegerea de eseuri filosofice Hermeneutică şi discontinuitate, apărută la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Număr de vizualizări :1692


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro