spot_img

ICR New York prezintă spectacolul de teatru neconvenţional „The Window”, creat şi regizat de Ana Mărgineanu

Pe 2 aprilie 2012, a avut premiera proiectului de teatru neconvenţional „The Window (Vitrina)”, prezentat de Institutul Cultural Roman din New York în spaţiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan. Proiectul, creat şi regizat de Ana Mărgineanu, oferă trecătorilor şi iubitorilor de teatru ocazia de a redescoperi spaţiul ICRNY prin două spectacole care pleacă de la colaborări între cunoscuţi artişti români şi americani, schimbând convenţia clasică de dezvoltare a spectacolului şi de raportare a spectatorului. Scenograful construieşte mai întâi spaţiul teatral, iar dramaturgul scrie un text bazat pe creaţia scenografului, în timp ce publicul priveşte din exterior. Primul spectacol din cadrul proiectului, care are reprezentaţii în fiecare zi între 2 şi 8 aprilie, reprezintă o colaborare între doi câştigători ai premiului Obie: scenograful român Nic Ularu şi dramaturgul american Samuel D. Hunter. În luna mai, un nou spectacol va fi creat de scenografa Daniela Codarcea Kamiliotis şi autoarea Saviana Stănescu. Ambele spectacole sunt regizate de Ana Mărgineanu.

Pe 2 aprilie 2012, între orele 19.30 – 22, a avut loc prima reprezentaţie din cadrul proiectului The Window, fiind urmărită de câteva sute de trecători de pe Third Avenue. Pentru acest spectacol Nic Ularu a creat în luna martie un spaţiu teatral în galeria institutului, pe baza căruia Samuel D. Hunter a scris textul I Was Just Thinking… (Mă gândeam că…). Coregrafia producţiei este asigurată de Melanie S. Armer (membru fondator al companiei The Nerve Tank), luminile sunt create de Christopher Weston, iar designul video de Igor Molochevski şi Masha Pekurovsky. Din distribuţie fac parte actorii Jake Roa, Calaine Schafer, Jessie Komitor şi James “Face” Yu. Spectacolul se joacă în fiecare zi, până pe 8 aprilie, între orele 19.30 şi 22. Piesa durează 15 minute şi se repetă de 7 ori în intervalul amintit. În luna mai, scenografa Daniela Kodarcea Camiliotis şi dramaturgul Saviana Stănescu vor crea un nou spectacol în cadrul proiectului.

The Window sparge convenţia potrivit căreia spectatorul de teatru cumpără bilet şi intră în sală pentru a urmări, așezat comfortabil în scaun, un spectacol pe scenă. În cazul acesta, spectatorii, urmărind din exterior, sunt singurii în măsură să decidă pentru cât timp privesc reprezentaţia. Trecătorii pot vedea spectacolul ca pe o “vitrină vie”, pentru doar câteva momente, sau se pot opri să-l vadă în totalitate, ca pe o reprezentaţie teatrală.

Cu acest proiect de teatrul site-specific ICR New York continuă direcția sa de sprijin a artelor emergente. “Transformarea vitrinei şi spaţiului galeriei noastre de pe Third Avenue într-o experienţă de laborator teatral, care pune accentul pe colaborarea creativă dintre artişti români şi americani, face parte din dorinţa noastră de a fi o parte vie a New Yorkului”, a declarat directorul ICRNY, Corina Şuteu.

Regizorul Ana Mărgineanu s-a impus prin spectacole care oferă publicului o experienţă unică. În anul 2010 The New York Times remarca spectacolul ei, The Blind Trip, pe care publicul îl experimenta fiind legat la ochi, într-un articol dedicat producţiilor site-specific din New York. Anul acesta, spectacolul ei Târgovişte de jucărie, gândit ca un parc de distracţii teatrale, a fost selecţionat să participe la prestigiosul Festival al Noii Dramaturgii de la Wiesbaden iar Hotel Project, un alt concept creat de regizorul român ca pe o experienţă destinată unui singur spectator, în camere de hotel, s-a materializat deja în spectacole în Mexic, New Jersey şi New York, toate de mare succes. “Sunt foarte fericită că pot re-imagina vitrina Institutului Cultural Român din New York şi că pot crea o experienţă teatrală neaşteptată pentru new yorkezi”, a spus Ana Mărgineanu.

Nic Ularu este scenograf, regizor şi dramaturg american de origine română, câştigător al premiului Obie în 2003 şi al Premiului Uniunii Artelor Plastice din România pentru scenografie în 1992. Are la activ numeroase spectacole în Europa, Canada şi Statele Unite. Lucrările sale au fost expuse de trei ori la Cuadrienala de Scenografie din Praga în 1998, 2003 şi 2007. Nic Ularu a predat scenografie la mai multe instituţii de prestigiu din Europa şi SUA, fiind în prezent şeful masteratului de scenografie a Universităţii din Carolina de Sud.

Samuel D. Hunter a câştigat premiul Obie în 2011 pentru cea mai bună piesă cu A Bright New Boise, piesă care a fost nominalizată şi la Drama Desk Award. Este absolvent al universităţii New York University şi are un master în dramaturgie la Juilliard. Are deja şapte piese produse la teatre prestigioase din SUA şi Anglia şi este membru al centrului de dramaturgie din New Yok.

Începând din 11 aprilie, ICRNY co-prezintă a patra ediţie a festivalului de film european Disappearing Act, împreună cu Centrul Ceh şi în parteneriat cu alte 23 de instituţii din reţeaua EUNIC. Tot în luna aprilie, ICRNY susţine premiera mondială a documentarului românesc Turn Off The Lights în cadrul Tribeca Film Festival.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508