Bogdan Coșa, Vasile Ernu și Robert Șerban, la Festivalul Internațional de Carte de la Budapesta

apr. 18th, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 19-22 aprilie 2012, scriitorii români Bogdan Coşa, Vasile Ernu şi Robert Şerban sunt invitaţi la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Carte de la Budapesta. Românii participă la eveniment prin intermediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.

Evenimentele ICR Budapesta din cadrul Festivalului Internaţional de Carte de la Budapesta se vor desfăşura astfel:

Sâmbătă, 21 aprilie 2012, de la ora 14.30, în Sala Lazar Ervin din Complexul Millernaris, Bogdan Coşa, câştigătorul Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2010, va fi prezent alături de alţi autori debutanţi din mai multe ţări, la First Novel Festival.

Poker, volumul câştigător al concursului de debut Cartea Românească, este un roman „minimalist” viu, dinamic, scris cu nerv, dexteritate şi energie. O poveste dramatică de dragoste se proiectează pe fundalul tribulaţiilor cotidiene ale unor tineri rebeli, anticorporatişti, care-şi consumă revolta în trip-uri, incursiuni internautice, aventuri, chefuri stropite cu alcool şi altele asemenea. Referinţele literare şi, în particular, poetice şi coloana sonoră, oralitatea inteligentă, bine pusă în pagină, asigură atmosfera unei intrigi actualiste pline de autenticitate şi vervă, despre deriva existenţială a unor oameni ce refuză servituţile maturizării.

Bogdan Coşa s-a născut pe 24 ianuarie 1989, la Codlea, judeţul Braşov. Absolvent al Facultăţii de Litere (Universitatea „Transilvania” din Braşov), specializarea Limbă şi Literatură Română – Limbă şi Literatură Engleză, promoţia 2007-2010, în prezent este masterand al Facultăţii de Litere (Universitatea din Bucureşti), secţia Teoria Literaturii şi Literatură Comparată. Publică articole şi texte literare în revistele Observator Cultural, Cultura, Tomis, Astra, dar şi în reviste exclusive online.

Tot sâmbătă, de la ora 12.00, la Standul României din Complexul Millenaris, va avea loc lansarea ediţiei în limba maghiară a volumului ”Născut în URSS” de Vasile Ernu, în prezenţa criticului maghiar Jozsef P. Körössy. Ediţia în limba maghiară, ”Született Szovjetunióban”, a apărut în 2011 la Editura L’Harmattan, în traducerea lui László Noémi şi cu o prefaţă semnată de G.M. Tamás.

”Născut în URSS” reprezintă volumul de debut al lui Vasile Ernu (Polirom, 2006, ediţia a II-a, cu CD, în 2007, ediţia III-a în 2010). Cartea a fost distinsă cu Premiul pentru debut al revistei România literară şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2006. Pentru acelaşi titlu a obţinut nominalizări la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul.
”Născut în URSS” a fost publicat în anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia (traducere de Oleg Panfil) şi în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria (traducere de Stilyan Deyanov). De asemenea, volumul a apărut recent la editura Akal din Spania, cu titlul ”Nacido en la URSS” (traducere de Corina Tulbure), la editura Hacca din Italia, în traducerea Annitei Bernacchia, cu titlul ”Nato in URSS” şi la editura Bakur Sulakauri Publishing din Georgia (traducere de Gaga Lomidze). Cartea este în curs de apariţie la editura Claroscuro din Polonia.

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al edituilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă şi HotNews, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

În 2009 publică la Editura Polirom volumul ”Ultimii eretici ai Imperiului” în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia şi Editura Hacca din Italia. Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009) şi a primit Premiul Tiuk! 2009.

În 2010 publică la Editura Polirom, împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, volumul ”Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc”.

Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului ”Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu”, Editura Cartier 2008.

Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro

www.ernu.ro / www.nascutinurss.ro

În aceeaşi zi, de la ora 15.00, la Standul României din Complexul Millenaris va avea loc lansarea ediţiei în limba maghiară a antologiei de poezie ”Un sicriu frumos mirositor”, semnat de Robert Şerban şi apărut la Editura L’Harmattan, în traducerea lui Attila F. Balázs.

”Un sicriu frumos mirositor” cuprinde poeme din volumul Cinema la mine-acasă, apărut în 2006 la Editura Cartea Românească. ”Cinema la mine-acasă” a obţinut Premiul revistei Observator cultural pentru Cea mai bună carte la secţiunea Poezie şi a fost tradus în Germană, cu titlul ”Heimkino, bei mir” (Pop Verlag, 2009).

Robert Şerban s-a născut la 4 octombrie 1970, în Turnu Severin. Este scriitor, jurnalist şi editor. Trăieşte în Timişoara. A debutat cu cartea ”Fireşte că exagerez” (poezie, 1994, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România). Au urmat ”Odyssex” (poezie, 1996), Piper pe limbă (interviuri, 1999, Premiul filialei din Timişoara a U. S. R.), Pe urmele marelui fluviu/ Auf den Spuren des grossen Stroms (coautor, poezie şi proză, 2002), Timişoara în trei prieteni (coautor, poezie, 2003, Premiul revistei Poesis), A cincea roată (interviuri, 2004, Premiul filialei din Timişoara a U. S. R.), Barzaconii/ Anus dazumal (proză, 2005), Cinema la mine-acasă (poezie, 2006), Athénée Palace Hotel (coautor, teatru, 2007), Ochiul cu streaşină (publicistică, 2007), O căruţă încărcată cu nimic/ Ein karren beladen mit nichts (coautor, poezie, 2008) şi Moartea parafină (poezie, 2010).

Număr de vizualizări :1064


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro