„Viitorul puterii” de Joseph S. Nye, Jr.

apr. 10th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Volumul “Viitorul puterii” de Joseph S. Nye, Jr. a apărut în colecţia „Opus. Ştiinţe Politice” a Editurii Polirom, în traducerea Ramonei Lupu. Analist reputat al mecanismelor puterii, Joseph S. Nye, Jr. argumentează că ascensiunea economică fulminantă a unor ţări precum China, India sau Brazilia nu este sinonimă cu un declin al Statelor Unite ale Americii. Multe dintre ideile sale au stat la baza unor dezbateri aprinse privind rolul pe care SUA ar trebui să îl joace în lume. Conceptul său de „putere inteligentă” a fost adoptat de lideri de pe întreg mapamondul, din Marea Britanie şi până în China.

A gândi că locul SUA în lume va fi preluat, treptat, de alte forţe politice şi economice este simplist şi inadecvat, crede profesorul Joseph S. Nye. Privind doar cifrele, pierdem din vedere tocmai mecansimele de exercitare a puterii.

În opinia autorului, cea mai eficientă formă a puterii este „puterea inteligentă” care, aplicată cu consecvenţă, va schimba radical situaţia existentă în lumea contemporană. Departe de a fi un simplu slogan, „puterea inteligentă” nu este apanajul exclusiv al SUA; dar prin influenţa şi dimensiunile lor reduse, celelalte state joacă rolul de „pasageri clandestini” ai acesteia, prin faptul că nu au capacitatea şi motivaţia necesare pentru a o aplica.

„Există puţine şanse să se formeze un guvern global în secolul XXI, dar se pot identifica anumite grade de dependenţă globală (…). Predicţiile cu privire la secolul asiatic rămân premature; Statele Unite îşi vor menţine rolul central în reţeaua densă a guvernării” – Joseph S. Nye, Jr.

Autorul volumului “Viitorul puterii”, apărut şi în ediţie digitală, consideră că SUA pot părea o putere în declin nu din cauza ascensiunii altor ţări, ci drept urmare a revoluţiei informatice, care a disipat puterea plasând-o în mâinile indivizilor, a grupărilor nonstatale.

În viziunea lui Joseph S. Nye, Jr., politicile globale ale SUA pot oferi răspunsuri la principalele provocări ale lumii moderne: pericolul nuclear, fundamentalismul islamic, ascensiunea Asiei.

„Un analist inteligent şi respectat, Nye nu ne dezamăgeşte nici de această dată. Viitorul puterii este o călătorie savantă printre idei îndrăzneţe despre semnificaţia puterii şi evoluţia ei continuă.” (Financial Times)

„Lumea nu este nici unipolară, nici multipolară şi nici haotică – ci toate trei în acelaşi timp.” (Joseph S. Nye, Jr.)

Joseph S. Nye, Jr., profesor la John F. Kennedy School of Government din cadrul Harvard University, este autorul lucrărilor Transnational Relations and World Politics (în colaborare, 1972), Understanding International Conflict: An Introduction to Theory and History (1993), The Paradox of American Power (2002), Soft Power: The Means to Success in World Politics (2004), The Power Game: A Washington Novel (2004), The Powers to Lead (2008). De acelaşi autor, la Editura Polirom a apărut Putere şi interdependenţă (în colaborare cu Robert Keohane, 2009).

Număr de vizualizări :2012


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro